Mine Dalemans

Extra controles op roodrijders

STAD TREFT MAATREGELEN OP GROENE BOULEVARD NA KLACHTEN FIETSERS

De politie zal binnenkort een week lang strenge controles uitvoeren ter hoogte van het kruispunt Groene Boulevard - Koningin Astridlaan. Een opluchting voor heel wat fietsers, die al langer klagen over de vele roodrijders. In de komende maanden moet ook het fietsactieplan verder uitgerold worden.

"Het bewuste kruispunt werd door fietsers al meermaals bestempeld als 'zwart punt', waar ze soms halsbrekende toeren moeten uithalen om toch maar niet door een roodrijder geraakt te worden", zegt schepen van Mobiliteit Habib El Ouakili (sp.a). "Dat zou niet mogen, want de verkeerslichten op de Boulevard zijn conflictvrij. Daarom heb ik de politie opdracht gegeven om hier een week lang echt streng op toe te zien. En niet alleen op roodrijdende automobilisten, maar ook fietsers. Want die moeten zich uiteraard ook zelf aan de regels houden."


De actie komt er goed een half jaar nadat het Hasseltse fietsactieplan voorgesteld werd. Met 52 punten moet dat plan de stad in de komende jaren fietsvriendelijker maken. "De voorbije maanden zijn er heel wat voorbereidende werken uitgevoerd, alsook kleinere ingrepen", legt El Ouakili uit. "Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanleg van duidelijker zichtbare, okergele fietssuggestiestroken. Ook werden er heel wat bijkomende fietsrekken geplaatst. Daar boeken we overigens dubbel succes mee: ze worden eerst en vooral goed gebruikt, en net daardoor zijn ze zichtbaarder en zetten ze ook aan tot fietsen."

Fietsstraten

"De bedoeling is dat we nog dit voorjaar een versnelling hoger schakelen", aldus de mobiliteitsschepen. "Net voor of na Pasen beginnen we met de aanleg van de eerste fietsstraten op de centrale assen Dokter Willemsstraat-Isabellestraat en Dorpsstraat-Paardsdemerstraat. Dat kon door het koude weer niet in de winter gebeuren, maar ondertussen leggen we de laatste hand aan hoe die straten er visueel moeten uitzien, zodat automobilisten duidelijk begrijpen dat zij daar een trapje lager staan dan de fietsers. Eens dat recept klaar is, hopen we het snel uit te kunnen rollen over alle straten in de binnenstad waar auto's rijden. Ook voor het 'fietsbaarder' maken van de Boulevard is er een timing. Voor de zomer van 2018 moeten de onderbrekingen van de promenade aangepakt worden. Voor de grote knelpunten aan Century en Hassotel - waar fietsers tussen obers en terrassen moeten laveren - werken we aan aparte oplossingen. Ook daar moeten we vooruit, willen we de fietsenstalling met zeshonderd plaatsen in het nieuwe stadhuis kunnen vullen."

Wagen inruilen

Ondertussen hebben de eerste Hasselaren een premie aangevraagd nadat ze hun wagen inruilden voor een (elektrische) fiets. "We kregen negen aanvragen, en dat mochten er misschien wat meer zijn", geeft El Ouakili toe. "Er is nog heel wat werk voor de boeg."

Lees meer