Corda campus.
Karolien Coenen Corda campus.

Hasseltse software helpt wereldwijd coronavirus sneller opsporen

Het medische techbedrijf UgenTec, gelegen op de Hasseltse Corda Campus, en het Britse LGC slaan de handen in elkaar om het coronavirus sneller te bestrijden. Door hun samenwerking kan het virus wereldwijd maar liefst dertig keer sneller opgespoord worden. 

De samenwerking tussen UgenTec en LGC stond al enige tijd op de planning, maar de uitbraak van het coronavirus bracht alles in een stroomversnelling. “Het virus verspreidt zich enorm snel”, zegt oprichter van UgenTec Wouter Uten. “De symptomen van het coronavirus komen overeen met die van de griep. Het is dus belangrijk om snel een accurate diagnose te stellen zodat patiënten zo snel mogelijk de juiste behandeling kunnen krijgen.” 

Net bij die snelle diagnostiek speelt de samenwerking van UgenTec en LGC een belangrijk rol. “LGC levert reagentia voor labotests op basis van DNA-analyses. Daarmee kunnen onder andere virussen zoals het coronavirus opgespoord worden”, vervolgt Uten. “Onze software zorgt dan weer voor een snelle en correcte verwerking van deze resultaten. Daarvoor werden de resultaten manueel verwerkt. Daardoor was er maar liefst twee uur nodig voor de verwerking van de gegevens van een honderdtal patiënten. Bovendien konden daarbij menselijke fouten gemaakt worden. De software elimineert die fouten en maakt dat de gegevens slechts in enkele minuten gescreend worden.”

Lees meer