De Hogeschool PXL wil nagaan of uitgeslapen studenten beter presteren
RV De Hogeschool PXL wil nagaan of uitgeslapen studenten beter presteren

Presteren uitgeruste studenten beter? PXL-opleiding journalistiek laat lessen later starten

Vanaf volgend academiejaar zal de opleiding journalistiek van Hogeschool PXL de lessen later laten starten, vanaf halftien in plaats van halfnegen. De hogeschool wil nagaan of een later beginuur leidt tot betere studieresultaten. Verschillende onderzoeken hebben immers aangetoond dat de traditionele schooluren nefast zijn voor het slaapritme van jongeren.

“De lessen gaan later van start, maar het einduur blijft hetzelfde,” zegt Veerle Schuyten, departementshoofd PXL-Media & Tourism. “Dit kunnen we mogelijk maken door de lessen compacter in te roosteren, bijvoorbeeld met minder springuren.”

Slaapkop

“Dat jongeren vaak met een slaapkop op de schoolbanken zitten, ligt mogelijk aan de verschuiving van het moment waarop ’s avonds het slaaphormoon melatonine wordt vrijgegeven. In de puberteit wordt dit hormoon later afgescheiden, met een piek tussen twee en vier uur ’s nachts. Daardoor zijn jongen ’s avonds minder snel moe, en kunnen ze ’s ochtends moeilijker uit bed. Wanneer hun hersenen volledig zijn ontwikkeld, vanaf de leeftijd van 20 à 25 jaar vervroegt het slaapritme weer.” besluit Schuyten.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Alfons Detemmerman

    Nu kom ik echt niet meer bij ! Daarom heb ik dus nooit een ingenieursdiploma gehaald ! Ik moest al om 7 uur de bus nemen om op tijd op school te geraken. Ja ook op zaterdag.

  • Baldr VanHoek

    Het resultaat is al gekend maar blijkbaar zijn het niet zo n lezers met wetenschappelijke achtergrond. Finland heeft zelfs in het onderwijssysteem een 10 tal jaar dit ingevoerd en ze staan de laatste vijf jaar niet buiten het beste onderwijssysteem van de wereld. Dan lees je dit.... waar zijn we aan toe? Jongens jongens...

Lees meer