6 De camping is een stort, maar volgens Pukkelpop elk jaar minder erg.
Mine Dalemans De camping is een stort, maar volgens Pukkelpop elk jaar minder erg.

Pukkelpop, na het festival het stort: “Ja, er is nog afval, maar het gaat elk jaar beter”

Het is misschien moeilijk te geloven, maar het bewustzijn bij festivalgangers omtrent afval is meer dan ooit aanwezig. Dat zegt de organisatie van Pukkelpop. “Het festivalterrein zag er properder uit dan ooit, en ook de kampeerders laten steeds minder achter. Maar er is nog werk”, zegt woordvoerder Frederik Luyten.

Het blijft de achillespees van elk groot festival in ons land. De camping na vier dagen feest. De wegwerpmentaliteit in onze maatschappij zit ook daar al jaren ingebakken. Halve tenten, stoeltjes, kapotte matrassen, flesjes, blikken, noem maar op. 

De critici onder ons vragen zich luidop af tot waar de boodschap van klimaatactiviste Anuna De Wever bleef hangen. “Eén dag romantische boodschappen voor de jeugd, vier dagen later een stort achtergelaten door diezelfde jeugd”, klinkt het verontwaardigd.

6
Mine Dalemans

Maar het collectief bewustzijn proberen ombuigen is iets waar Pukkelpop al jaren aan werkt. “En écht, de festivalganger is aan het veranderen”, zegt Pukkelpopwoordvoerder Frederik Luyten. “Natuurlijk ligt er nog veel afval, en een firma is daar nu al mee bezig. Samen met de Kringloopwinkel wordt het terrein onder handen genomen. Zij bekijken tussen de achtergelaten spullen wat nog bruikbaar is. Tentonderdelen, stoeltjes, noem maar op. Dat wordt dan in Hasselt of in andere vestigingen te koop aangeboden. Binnen de twee weken moet het volledig terrein zijn afgebroken, én afvalvrij zijn.”

En dat de festivalgangers bewuster met afval omgaan, zagen we met onze eigen ogen. Op de festivalweide zelf dan. Meer vuilbakken dan ooit, mét sorteermogelijkheid. “In totaal stonden veertig afvaleilanden verspreid over het terrein, dat zijn er veertien meer dan vorig jaar”, zegt Luyten. 

“Het terrein lag er beduidend properder bij. En dat kan in de toekomst nog beter. We plakken er geen jaartal op, maar op termijn zou een volledig clean festival het einddoel moeten zijn. We spreken daar over. En dat geldt ook voor de camping.”

6
Mine Dalemans

De uittocht aan de Pukkelpopcamping verliep vlot, maar niet bij iedereen. Duizenden jongeren worden opgehaald of gaan met lijnbussen naar het station van Hasselt en dat laatste bleek een belangrijk detail. Voorgaande jaren konden alle festivalgangers te voet tot aan de brug boven het station van Kiewit. Dit jaar ging dat niét meer.  

Station Kiewit

Hoewel het festival communiceerde over de verandering, bleken heel wat Pukkelpoppers nog niet goed wakker. Voor niets gepakt en gezakt de brug over, klaar om het station in Kiewit te betreden. Maar iedereen moest helaas weer terug naar de camping. Tal van shuttlebussen reden er af en aan richting Hasselt station.

De Kempische Steenweg - de baan tussen Hasselt en Zonhoven - was om 14 uur al weer vrij voor alle verkeer. Twee uur eerder dan aangekondigd.  

6 De uittocht van de Pukkelpoppers.
Mine Dalemans De uittocht van de Pukkelpoppers.
6
Mine Dalemans
6
Mine Dalemans

146 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Verle Daniel

    Wablieft ? Properder dan ooit ? Het is gewoon een stort dat ze achterlaten !

  • sofie achten

    Dat ze het eten en de drank wat beterkoop maken, op het festival, dan moeten ze niet meer zoveel mee binnen nemen.Het is toch schandalig hoeveel je er betaald voor een drankje en wat eten.

Lees meer