Sigarettensmokkel kan beklaagden ettelijke miljoenen kosten

Een lucratief handeltje in illegale sigaretten dreigt voor vier mannen uit te draaien op een financieel fiasco. Twee van hen riskeren 67 miljoen euro boete voor de smokkel van bijna 60 miljoen sigaretten. Twee anderen moeten vrezen voor een boete van 'slechts' 11,5 miljoen euro. Er hangen het viertal ook celstraffen tot veertig maanden boven het hoofd. De sigaretten kwamen met containers uit China en hadden geen Belgische fiscale bandjes.

"De pakkans bij dit soort feiten is klein, de winstmarges daarentegen enorm", klonk het bij het parket. Vier mannen moesten zich vrijdag voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor een grootschalige sigarettensmokkel.


In het najaar van 2013 kwamen er in het totaal zes containers uit China aan met een samengetelde inhoud van zo'n drie miljoen pakjes Marlboro, Palace en L&M. Samen goed voor bijna 60 miljoen sigaretten. De pakjes waren niet voorzien van de verplichte fiscale zegels, waardoor de smokkelaars miljoenen aan accijnzen probeerden te ontlopen. Dat komt hen nu duur te staan.

67 miljoen euro

Een 54-jarige man uit Antwerpen en een 41-jarige man uit Bilzen riskeren maar liefst 67 miljoen euro boete en de verbeurdverklaring van de 60 miljoen sigaretten. De boete slaat op vijf maal de ontdoken invoerrechten en accijnzen. Twee broers uit Maasmechelen die enkel betrokken waren bij de aankomst van één container, riskeren 'maar' 11,5 miljoen euro boete. Douane en Accijnzen kwam in november 2013 een eerste container vol illegale sigaretten op het spoor aan een Hasseltse loods.

Nog vijf containers

"De twee broers waren dozen aan het uitladen", ze Dennis Derwae, raadsman van de douane. "Ik zat in geldnood en kreeg 400 euro aangeboden voor het klusje", vertelde de Maasmechelaar. "Van de smokkel zelf weet ik niets." Verder onderzoek stootte op nog vijf containers die al in de haven in Antwerpen stonden of nog onderweg waren uit China.


Ook de vijftiger uit Antwerpen waste zijn handen in onschuld en stak de schuld op zijn vroegere baas. "Er zijn wel belangrijke invoerdocumenten in de kluis van meneer gevonden", counterde de procureur. Hij duidde de veertiger uit Bilzen aan als spilfiguur in de smokkel. Die liet vrijdag verstek gaan.


"De beklaagde werd al eerder veroordeeld voor identieke feiten." Vonnis op 2 december. (ERS)

Lees meer