Stripper in cannabisproces gebuikte XTC om te feesten

De Hasseltse strafrechter heeft het grootschalig cannabisproces in beraad genomen en zal op 1 maart uitspraak doen. 29 beklaagden riskeren celstraffen tussen tien maanden en zes jaar voor hun medewerking aan dertien cannabisplantages in heel Limburg. Woensdag kwam de verdediging van een man uit Brasschaat aan het woord die beschuldigd wordt van XTC dealen.


"Meneer en zijn vrouw zijn beiden actief als stripper en gingen elk weekend feesten op dancefestivals. Daar gebruikten ze de drugs. Van dealen is geen sprake", klonk het. Volgens de stripper liep het gebruik van de XTC op tot wel tien pillen per weekend. "Maar die feestperiode is verleden tijd. We werken nu keihard in drie eigen zaken. Van de inval zijn we zeer geschrokken."


De procureur vorderde twaalf maanden cel en 6.000 euro boete voor de man. "Hij had contacten met de Nederlandse hoofdbeklaagde over de drugs."


Volgens de verdediging werden er al eens grotere partijen XTC aangekocht als de pillen van goede kwaliteit waren. "Sleur meneer niet mee in het grote cannabisverhaal, want daar heeft hij niets mee te maken", besloot advocaat John Maes. Als afsluiter werd er op het proces nog een woordje gezegd over de enorme verbeurdverklaring die gevorderd werd door het parket.


In totaal gaat het over zo'n 3,7 miljoen euro illegale inkomsten van de plantages. Alle raadslieden waren het er over eens dat het bedrag bij de haren gesleurd is. "Onze berekeningen worden gemaakt op basis van wetenschappelijke studies", reageerde de procureur. Op 1 maart doet de rechter uitspraak.


(ERS)

Lees meer