2
Stadsmus

Uniek keramiekwerk gered van sloop

De Verzamelaarsunie Hasseltse Keramiek vzw en Het Stadsmus hebben een uniek bloemendecor in keramiek gered van de sloop. Dat decor maakte tot 2007 deel uit van de gevelbekleding van een Blankenbergs hotel.

Meer dan 120 jaar geleden stond op de plek van de Provinciale Bibliotheek Limburg een keramiekfabriek. "Hasseltse keramiek was gegeerd goed", zegt Patrick Thijs van de Verzamelaarsunie. "De fabriek produceerde geglazuurde gevelstenen en op maat gemaakte tegeltableaus, waarvoor in het hele land gretige afnemers te vinden waren. Aan de kust heerste in diezelfde periode een bouwwoede. Het hoeft dus niet te verbazen dat je daar veel Hasseltse keramiek terugvindt."


Toen een architect in 1911 de opdracht kreeg om twee Blankenbergse villa's samen te voegen tot één hotel, koos hij ervoor om de gevelbekleding volledig in Hasseltse keramiek uit te voeren. Maar in 2007 lieten de stadsgidsen Het Stadsmus weten dat het unieke kunstwerk onder de sloophamer dreigde te verdwijnen. "Er werd meteen actie ondernomen", zegt conservator Ann Delbeke. "Een restauratrice herstelde het paneel in de daaropvolgende jaren weer in ere. Dat stellen we van 11 februari tot en met 9 april tentoon in Het Stadsmus."


(DMH)

2 Heel wat keramiek van de gevel kon gered worden van de sloop. Binnenkort is het gerestaureerde werk (bovenste foto) te zien in Het Stadsmus.
Stadsmus Heel wat keramiek van de gevel kon gered worden van de sloop. Binnenkort is het gerestaureerde werk (bovenste foto) te zien in Het Stadsmus.

Lees meer