Agentschap voor Natuur en Bos kon het nieuwe wolvenkoppel samen filmen.
Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) Agentschap voor Natuur en Bos kon het nieuwe wolvenkoppel samen filmen.

August en Noëlla zijn nu ook officieel een koppel: wolven samen gefilmd

Het hing al even in de lucht en nu zijn er ook camerabeelden van: wolven August en Noëlla hebben elkaar gevonden! Als daar maar kinderen van komen, denken de fans intussen. Wolvenexpert Jan Loos trekt nog één laatste keer aan de alarmbel en vreest dat beide wolven worden neergelegd. 

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Na de verdwijning van wolvin Naya zwierf August een tijdlang alleen rond in de Limburgse bossen, maar inmiddels heeft hij het gezelschap gekregen van Noëlla. Dat was al duidelijk gebleken uit de verschillende gevonden pootafdrukken, drollen en urinesporen. Wolven sturen berichten naar elkaar in de vorm van een ‘informatief plasje’, waaruit andere wolven geslacht, leeftijd en hormonale status kunnen afleiden.

De vraag die elke wolvenliefhebber zich inmiddels stelt: komen daar kinderen van? Voorlopig valt dat nog niet te bevestigen. Maar het paarseizoen zit er wel aan te komen. Concreet betekent dat paren in februari, zwanger worden, en werpen in april of mei. De gemiddelde draagtijd bij een wolvin telt zo'n 63 dagen.

Nog steeds wordt er in het leefgebied van de wolven gejaagd alsof er nooit wat gebeurd is

Jan Loos (vzw Welkom Wolf)

Uit DNA-stalen zal nu moeten blijken waar Noëlla exact vandaan komt. Kans is groot dat ook zij vanuit Oost-Duitsland zo richting Nederland zwierf en tot bij ons geraakte. Maar er bestaan ook wolvenroedels in Noord-Italië die via de Ardennen ons land binnenwandelen. 

Jan Loos van vzw Welkom Wolf trekt aan de alarmbel. Hij schiet op het Agentschap Natuur en Bos, en vreest dat met een gelijkaardig beleid ook dit wolvenpaar eraan mag geloven. “Nog steeds wordt er in het leefgebied van de wolven gejaagd alsof er nooit wat gebeurd is”, weet hij. 

Celstraf

“Nog elke week ontvangt Welkom Wolf getuigenissen van buurtbewoners die melden dat er in het noordelijk deel van Kamp Beverlo – de voormalige nestsite van Naya – intensief gejaagd wordt, ook al heeft de militaire overheid de jachtconcessie daar inmiddels ingetrokken. Het Agentschap voor Natuur en Bos én de militaire overheid slagen er maar niet in om enige handhaving op het terrein waar te maken. In de praktijk is er helemaal niets veranderd en heeft het ANB niet geleerd uit de zware fouten die gemaakt zijn.”

Die zware fout wijst naar het afschieten van Naya en haar eventuele welpen. De onderzoeksrechter heeft een onderzoek bevolen en wil de daders vatten. Wolven zijn nog steeds een beschermde diersoort. Op het doden van een wolf staat zelfs een gevangenisstraf en hoge geldboetes.

Loos is hard: “Als er jacht moet georganiseerd worden heeft het Agentschap voor Natuur en Bos middelen en mensen genoeg. Er is geen natuurgebied in Limburg dat de voorbije maanden niet overhoop werd gelopen door tientallen jagers onder het goedkeurend oog van ANB. Maar voor handhaving en het voorkomen of beteugelen van flagrante jachtmisdrijven in hartje wolvengebied, zijn zogezegd geen middelen voor.”

Overheid dagvaarden

Als het Agentschap voor Natuur en Bos niet binnen de paar weken orde op zaken stelt en haar prioriteiten stelt waar ze moeten gesteld worden, zal Landschap vzw de Vlaamse overheid dagvaarden voor de rechter wegens schending van het Europees recht én tegelijk een klacht neerleggen bij de Europese Commissie. “Aan minister Demir, ook bevoegd voor Handhaving, kunnen we alleen maar de suggestie geven om de Natuurinspectie, nu nog onderdeel van ANB, daar volledig weg te halen”, besluit Loos.

Vlaams minister van Milieu (N-VA) Zuhal Demir roept intussen op tot kalmte. “Via de pers ruzie maken over het welzijn van de wolven heeft geen zin. Het is een collectieve verantwoordelijkheid. Ik zal ANB, Natuurinspectie en Welkom Wolf samen rond de tafel brengen om een snel plan uit te werken om de wolven te beschermen. Dat zal productiever zijn.”

Lees meer