4 Pierre Denier en Eric Gerits donderdag na het laatste fluitsignaal.
BELGA Pierre Denier en Eric Gerits donderdag na het laatste fluitsignaal.

Boegbeeld Pierre Denier (62) viert vierde titel met KRC Genk: “Probeer een rustpunt voor de club te zijn”

Al 46 jaar is Pierre Denier betrokken bij KRC Genk en voorganger KFC Winterslag. De teammanager van de Limburgers viert nu zijn vierde titel, maar wennen doet dat nooit. “Weet je wat ik het leukste vind? Dat bijna alle trainers waarmee ik in Genk werkte een berichtje hebben gestuurd en me veel plezier toewensen. Dat geeft veel voldoening!”, vertelt Pierre.

In al die jaren is er niet veel veranderd voor Pierre. In de tijd van Winterslag speelde hij al taxi voor Mathy Billen en co als die het te bont maakten op supportersavonden. Donderdagnacht reed hij nog op en neer tussen het stadhuis van Genk en de Versuz met de valiezen en de sleutels van de feestvierders. “Ze weten dat ze op me kunnen rekenen: ik kan me onder controle houden. Om 5.30 uur was ik thuis en heb ik nog wat beelden van de match bekeken. Ik ben wel in bed gaan liggen, maar heb eigenlijk niet geslapen”, geeft hij toe. “Die adrenaline hè!”

4 Broers  Pierre  en  Mathieu Denier in tijden van Winterslag
Bogaerts Tiny Broers Pierre en Mathieu Denier in tijden van Winterslag

Niet alleen als taxichauffeur, maar ook als teammanager weet iedereen binnen de Genkse familie dat ze op Pierre kunnen rekenen. “Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf. Dat was zo als speler en dat is nu nog steeds zo. Als ik een hotel boek, dan ga ik op voorhand al langs om zeker te zijn dat alles in orde is. Bij de wedstrijd op Anderlecht was de politie niet op de afspraak, waardoor we even vast zaten in het verkeer. Dan ben ik echt aan het stressen.”

Ik leg de lat altijd hoog voor mezelf. Dat was zo als speler, maar dat is nu nog steeds zo als teammanager

Pierre Denier

Op de spelersbank bleef Pierre donderdagavond opvallend rustig: “Ik moet bij de zaak blijven, dat is mijn taak. Als iedereen nerveus is, probeer ik een rustpunt te zijn. Als speler moest ik ook altijd de anderen kalmeren en probeerde ik te kijken naar het positieve. Al was ik ook wel echt aan het aftellen naar het laatste fluitsignaal.”

Samen met keeperstrainer Guy Martens is Pierre Denier de enige binnen KRC Genk die de vier titels meemaakte. “Deze titel was er één nadat we een heel jaar fantastisch hebben gevoetbald en dat ondanks een erg druk programma. Doorheen de maanden sloegen de prestaties op het veld ook over naar de tribunes. De sfeer in de laatste thuismatchen was formidabel. Bij de vorige titels hadden we altijd enkele uitblinkers en enkele waterdragers. Dit keer is de kwaliteit meer verdeeld. Heb je iemand nog horen praten over Pozuelo? Zijn vertrek is door de kern heel goed opgevangen.”

Vriendschap met Clement

Pierre Denier en Philippe Clement bleken een gouden tandem te zijn. “We zijn allebei heel menselijke types die zowel bij topprestaties als bij nederlagen kalm blijven. Hij heeft dat formidabel gedaan! Wij waren al vrienden, want Philippe speelde in de tijd van Anthuenis een tijdje voor Genk. Die band is altijd gebleven en wat zijn keuze ook wordt, we blijven altijd kameraden.”

Zelf zet Pierre deze titel naast alle andere trofeeën, al schiet er één prestatie bovenuit. “Toen we in 2009 de Beker van België wonnen, was ik zelf hoofdcoach. Dan beleef je het allemaal nog iets intenser. Daarom is dat de prestatie waar ik het meeste emotionele waarde aan hecht. Ook de eerste beker en titel met Aimé Anthuenis waren speciaal. Maar nu geniet ik ook hoor, alleen meer van op afstand. Het is altijd mooi om te zien hoe ook de buitenlanders zoals de eeuwig lachende Samatta helemaal opgaan in het feest.”

4 Pierre Denier en Aimé Anthuenis, met wie Genk de eerste titel en beker won.
TONNOIR Pierre Denier en Aimé Anthuenis, met wie Genk de eerste titel en beker won.

Dubbele verdienen

Terwijl Pierre met ons door het stadion wandelt, zegt hij wel twintig keer ‘goedendag’. “Van de poetsvrouw tot de terreinverzorger, iedereen wordt bij de huldigingen betrokken. Zonder hen zouden we hier vandaag niet staan. Dat toont dat Genk een warme club is. Ik had niet gedacht dat mijn leven er zo zou gaan uitzien neen. Het is mijn 32ste jaar bij Genk en ik heb de kans gehad om als hoofdtrainer bij andere clubs het dubbele te verdienen. Als eerste coach is je tijd hoe dan ook beperkt. Daarom heb ik gekozen voor een carrière in de schaduw en kijk: ik ben er nog steeds. Elke dag haal ik het maximum uit mijn werk en de goesting is er nog steeds.”

Van de poetsvrouw tot de terreinverzorger, iedereen wordt bij de huldigingen betrokken. Zonder hen zouden we hier vandaag niet staan.

Pierre Denier
4 Pierre Denier was in 2009 hoofdcoach toen Genk de beker won
Photo News Pierre Denier was in 2009 hoofdcoach toen Genk de beker won

Na zondag breekt voor Pierre een rustperiode van een maand aan: “Dan nog zal ik wel een keer of twee op de club passeren. Tijdens het seizoen houd ik elke donderdag vrij voor mijn vrouw, twee kinderen en vijf kleinkinderen. Ook nu komt mijn familie even op de eerste plaats. Mijn broer en zus wonen in Kinrooi binnen de halve kilometer van mij en mogen zich aan een bezoekje verwachten. Met de kleinkinderen gaan we ook een paar dagen naar zee. Verder moet dat niet zijn, ik reis al het hele jaar rond.”

Dromen van Ajax

Door de rechtstreekse kwalificatie voor de Champions League mag Pierre nu al dromen. “Ik weet nog dat we destijds Real Madrid lootten en dat was een fantastisch gevoel. Eigenlijk droomde ik al die tijd van Benfica, omdat de Portugese vedette Eusébio mijn kinderidool was. Heel mijn kamer hing vol posters van hem. En tot aan zijn dood zat hij in het stadion. Het heeft helaas niet mogen zijn. Nu hoop ik op Ajax, dat is mijn club in het buitenland. Ik was altijd fan van Cruijff en kocht mijn zoon zelfs truitjes van de club.”

Over stoppen spreekt Pierre nog niet. “Ik heb de afspraak met mijn vrouw gemaakt dat we het jaar per jaar bekijken. Als ik er ooit genoeg van heb, dan houdt het op. Want er blijft natuurlijk wel een zekere stress bij m’n job horen, ook al sta ik er niet alleen voor. Gelukkig voel ik heel veel waardering, waardoor ik dit heel graag blijf doen.”

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • michel paulussen

    Ne schone mens die dit allemaal in stilte doet

  • Geert Geuns

    Groter clubicoon bestaat er niet! Respect!

Lees meer