5 De koninklijke rok lijkt een lekker brokje voor de koe
Karolien Coenen De koninklijke rok lijkt een lekker brokje voor de koe
5 Hare Majesteit de Koningin bezoekt het gemengd landbouwbedrijf in Heers.
Karolien Coenen Hare Majesteit de Koningin bezoekt het gemengd landbouwbedrijf in Heers.

Dag mevrouw de koningin, mooie rok die u daar draagt!

Koningin Mathilde heeft donderdag twee landbouwbedrijven in Heers en Lummen bezocht. Het bezoek kwam er op uitnodiging van de Boerenbond en op vraag van Hare Majesteit zelf. De rol van de vrouw in de landbouw stond centraal. 

5 Hare Majesteit de Koningin bezoekt het gemengd landbouwbedrijf in Heers.  Verschillende mensen wachten haar op.
Karolien Coenen Hare Majesteit de Koningin bezoekt het gemengd landbouwbedrijf in Heers. Verschillende mensen wachten haar op.

De landbouw is nog altijd een overwegend mannelijke sector. Toch groeit het aantal vrouwen dat actief is in de landbouwsector. In 2016 stonden in Vlaanderen 2.689 vrouwen (13,6%) aan het hoofd van een landbouwbedrijf. Ook waren 6.652 vrouwen actief in het bedrijf van hun echtgenoot. 

Koningin Mathilde ging vandaag in twee Limburgse landbouwbedrijven kijken hoe de vrouwen er zich uit de slag trekken. Eerst trok ze naar Heers, waar Annick Strauven samen met haar echtgenoot Erwin Lowet boert. Daar draaien al verschillende generaties vrouwen mee. Dochter Lenka denkt er ernstig over na om de boerderij verder te zetten. Naast melkvee, akkerbouw, aardbeienteelt en thuisverkoop staat ook zorg er centraal. Personen met ziekte, een beperking of een specifieke opvoedingssituatie worden er via aangepaste dagbesteding opgevangen en geholpen om zich op die manier te (re)integreren in de samenleving.

5 Hare Majesteit de Koningin bezoekt het gemengd landbouwbedrijf in Heers.
Karolien Coenen Hare Majesteit de Koningin bezoekt het gemengd landbouwbedrijf in Heers.

Daarna trok koningin Mathilde naar Lummen bij het tuindersgezin van Inge Zeeuws, Gert Reijnders en hun drie kinderen. Zij zijn een mooi voorbeeld van hoe land- en tuinbouwers marktgericht ondernemen. Zo begonnen Gert en Inge in 1995 met een tomatenbedrijf. Inge had nood aan een nieuwe uitdaging en begon in 2009 met een kiwibesplantage. Het tomatenbedrijf bleek enkele jaren later te klein om nog rendabel te zijn. Daarom schakelden ze over naar aardbeien. Nu kan je bij hen in het voorjaar en in het najaar genieten van lekkere aardbeien, terwijl van augustus tot oktober de kiwibessen geoogst worden. Intussen staan ze in de streek bekend voor hun aardbeienautomaat waar je de heerlijkste aardbeien zomaar uit de muur kunt halen.

“Wij zijn verheugd en trots dat Hare Majesteit tijd vrijmaakt om een paar van onze landbouwbedrijven beter te leren kennen en om tegelijk het vrouwelijk ondernemerschap in onze sector te steunen”, zegt Boerenbondvoorzitter Sonja De Becker. “De twee bedrijven illustreren het belang om als gezin samen weldoordachte keuzes te maken in de bedrijfsvoering. Ook tonen deze bedrijven dat ze stevig verankerd staan in hun gemeenschap en in de maatschappij.”

5 Hare Majesteit de Koningin bezoekt het gemengd landbouwbedrijf in Heers. 
Iedereen op de uitkijk.
Karolien Coenen Hare Majesteit de Koningin bezoekt het gemengd landbouwbedrijf in Heers. Iedereen op de uitkijk.

2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Lutgard Crombez

    En natuurlijk een grote bak aardbeien van de allerbeste meegekregen...

  • jos robben

    zou ze weten welke beesten ze allemaal heeft gezien ?

Lees meer