2 Duurzaam Carnaval is nog niet voor morgen in Sint-Truiden.
RV Duurzaam Carnaval is nog niet voor morgen in Sint-Truiden.

Enkel in Wellen confettiverbod voor carnaval:
Sint-Truiden, Borgloon en Heers gooien lustig verder

Het stadsbestuur van Sint-Truiden voert geen verbod op confetti in voor de komende carnavalstoet van maandag 4 maart 2019. “Te kort dag” zegt de schepen van Milieu Ingrid Kempeneers (CD&V). Ook in Borgloon en Heers kiest men niet voor een duurzaam carnaval. Enkel de gemeente Wellen hanteert al jaren een confettiverbod.

Carnaval is een echt volksfeest voor jong en oud. Maar carnaval betekent ook: tonnen vertrappelde snoepjes op straat, confetti in de riolering, plastic gadgets die her en der verspreid liggen. Maar niet in Wellen, Wellen behoort zo tot de 19 procent van Vlaamse gemeenten waar een confettiverbod van kracht is. “Deze maatregel geldt niet alleen voor de grote stoet. Ook scholen of verenigingen die op een ander moment een carnavalstoet organiseren, mogen geen confetti meer uitgooien”, zegt burgemeester Els Robeyns (s.pa).  Ook het gebruik van het zogenaamde confettikanon is verleden tijd. “Tja, als we het klimaat willen veranderen, moeten we starten met onszelf. Maar dat maakt carnaval niet minder leuk. Zeker in Wellen niet”, lacht de Wellense burgemeester Els Robeyns (sp.a).

“We hebben toch herbruikbare plastic bekers”

Niet zo in Sint-Truiden. “Er komt, wat ons betreft, geen verbod op confetti of strooigoed. Ook in Aalst gooien ze nog confetti. Op alle grote activiteiten van de Sint-Truidense stadscarnavalsvereniging Orde van de Commeduur zal er gewerkt worden met herbruikbare plastic bekers, aangeboden door onze drankenleverancier. Zo zal de afvalberg van wegwerpplastic bekers tot 0 procent herleid worden. Wetende dat we tijdens carnaval een 120-tal vaten bier schenken, omgerekend zo’n 21.600 plastic bekers, mogen we nu toch al spreken van een succes. Dat we hiervoor meer personeel omwille van het spoelen van de glazen moeten incalculeren, nemen we er graag bij. Alvast een eerste stap in de goede richting voor een duurzaam carnaval“ zegt Giani Creten, van de Raad van Elf.

2 Schepen Hilde Vautmans tijdens haar actie in de zomer ‘Hier begint de zee’. De actie om niets in de riolen te gooien, is blijkbaar niet van kracht tijdens carnaval.
DS Schepen Hilde Vautmans tijdens haar actie in de zomer ‘Hier begint de zee’. De actie om niets in de riolen te gooien, is blijkbaar niet van kracht tijdens carnaval.

Aankondigingspolitiek

“We gaan inderdaad kijken hoe we dit volgend jaar anders kunnen doen”, zegt schepen van Milieu Ingrid Kempeneers (CD&V).  Gert Stas van oppositiepartij sp.a vindt dat te laat. “Tja, deze aankondigingspolitiek typeert deze meerderheid. De jongeren na hun klimaatmars opwachten op de pui van het stadhuis, maar als het op duurzame maatregelen aankomt, dan wordt het plots een ander paar mouwen. Hetzelfde wat betreft hun actie ‘Hier begint de zee’ om niets in de riolen te gooien. Tijdens carnaval begint de zee blijkbaar elders. Carnaval is een volksfeest en dat moet zo blijven. Maar het kan anders en zonder een berg afval. Spijtig, alweer een gemiste kans”, zegt Stas. Ook gemeenteraadslid Peter Vandam van Groen reageert afwijzend: “ Te kort dag? Zij zijn weer schromelijk te laat. Dat ze een voorbeeld aan Wellen nemen. Maar als het op het klimaat neerkomt, wordt men in Sint-Truiden pas zeer laat wakker. Jammer.”

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer