3 Mama Eleonora Hasimi en haar vijf kinderen zijn dankbaar voor de hulp die ze al kregen.
Toon Royackers Mama Eleonora Hasimi en haar vijf kinderen zijn dankbaar voor de hulp die ze al kregen.

Huis zakt weg nadat aannemer kelder graaft:
gezin met vijf kinderen naar noodflat

Mama Eleonora Hasimi en haar vijf kinderen hebben woensdag halsoverkop hun huis in het Limburgse Heers moeten verlaten. Tijd om speelgoed en kleren bijeen te rapen was er niet meer. Buren zagen plots grote scheuren in de voorgevel verschijnen, nadat een aannemer op het perceel net naast hun huis een kelder aan het uitgraven was. Het pand werd onmiddellijk onbewoonbaar verklaard.

Met tranen in de ogen kijkt Eleonora naar haar huisje dat inmiddels gestut werd door een firma. Die moet de verdere verzakking van het pand tegenhouden. “Maar we mogen alvast niet meer naar binnen gaan”, zucht de moeder. “Bijna al onze spullen liggen nog in het huis. Het hoogst nodige hebben we nog kunnen meegraaien. Maar blijkbaar was de situatie al veel te gevaarlijk geworden. Ook de burgemeester is langsgekomen met enkele ingenieurs. En zij waren duidelijk: hier mag niemand meer binnen.”

Gewaarschuwd

Nu huist de moeder in een noodappartementje dat de gemeente Heers snel voor haar kon regelen. “Vijf jaar geleden hebben we ons huisje aan de Burgemeesterstraat in deelgemeente Mechelen-Bovelingen gekocht. Het was een woning uit de jaren vijftig, maar met wat renovatie hebben we het daar heel gezellig gemaakt”, vertelt mama Eleonora. “De oude man die het huis gemetst heeft, woont zelfs nog bij ons in de straat. En hij waarschuwde al meteen toen een aannemer op het perceel vlak naast ons een kelder wilde uitgraven. Dat gebeurde tot pal tegen onze scheidingsmuur. Ook wij hadden laten weten dat we erg bezorgd waren. Maar de aannemer vond dat alles voldoende stevig was.”

Grote scheur

Maar dat bleek dus niet het geval. “Er kwamen tijdens de graafwerken eerst enkele kleine scheurtjes. Tot het we het woensdag plots wel erg hoorden kraken. Even later stond al een buurman op de stoep. Hij wees naar de grote scheur in onze voorgevel. Meteen is dan een deskundige komen kijken. Met het gevreesde resultaat: na vijf jaar lang en hard werken is ons huis onbewoonbaar verklaard. De voordeur werd prompt dichtgetimmerd met een houten plank. Het is nu wel voorlopig gestut door een firma, maar ik vrees dat we niet veel hoop mogen hebben op een goede afloop. De scheuren in de muren zijn veel te groot.”

Veel hulp

Tot overmaat van ramp is de papa van het gezin in Duitsland omdat zijn vader zelf erg ziek is. Daardoor moest mama Eleonora alleen verhuizen. “We wonen nu aan de andere kant van het dorp, waar de schoolbus niet komt. Het is dus een heel geregel. Eén juf van de school is wel superlief. Zij heeft taxi gespeeld om onze kinderen toch nog op school te krijgen. We zijn de school heel dankbaar. We zitten nu in een appartementje met twee slaapkamers. Het is even beredderen. Hoe het nu verder moet? Geen idee. Hopelijk raken de verzekeringsmaatschappijen het snel met elkaar eens en geven ze ons een oplossing.”

3 Voorlopige steunbalken moeten verhinderen dat de scheuren groter worden.
Toon Royackers Voorlopige steunbalken moeten verhinderen dat de scheuren groter worden.
3 In de voorgevel zijn grote barsten te zien
Toon Royackers In de voorgevel zijn grote barsten te zien

29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marianne Bastiaans

    DIRK RASSCHAERT , een kenner !!, je kan als gewoon gezin niet zomaar een aannemer blokkeren, daar gaan jaren procedure over. Dat gezin moet dat niet weten damplaten en toestanden. Zij hebben de ellende. Wij hebben ook zware schade en dat duurt jaren, wij hebben van dag één alles ondernomen. We zijn 8 jaar verder. Er is niets hersteld. We moeten het zelf uit eigen zak halen.

  • DIRK RASSCHAERT

    Geen stabiliteitsonderzoek gebeurd? Alles van aannemer blokkeren, anders is die morgen failliet en dan de eigenaar van de woning naar zijn centen fluiten. Nooit van damplaten gehoord?

Lees meer