3 De gestolen kunstinstallatie van Lien Stockx.
DSS De gestolen kunstinstallatie van Lien Stockx.

Installatie van debuterende kunstenares meteen gestolen

Dief steelt 24 betonnen paraplu’s, productieprijs bedraagt 200 euro per stuk

De kunstinstallatie ‘343 jaar ongeluk’ van de Zonhovense debuterende kunstenares Lien Stockx is in de nacht van zondag op maandag gestolen. De installatie bestond uit 24 uit beton gegoten paraplu’s. “Één voor één unieke stukken, geen enkele paraplu heeft dezelfde vorm”, zegt de terneergeslagen kunstenares.

“De 24 stuks van deze installatie stonden op de ‘art pop pop art’ tentoonstelling in de Kasteeldreef te Heers. De tentoonstelling was zondagavond afgelopen en we zouden vanmorgen (maandag, red.) alles komen ophalen, maar alle paraplu’s bleken gestolen te zijn”, zegt een verbijsterde kunstenares Lien Stockx (23), die nog maar net was afgestudeerd als Master in de Vrije kunsten, installatie en sculptuur aan PXL-Mad  School of Arts.  Het was meteen haar debuutexpo.

Geflatteerd

“De paraplu’s wogen tussen de 20 en 30 kilo, het lag eraan hoe groot de paraplu was. De gemiddelde productieprijs bedraagt zo’n  200 euro per stuk. Tja, de organisatie heeft helaas geen verzekering genomen, maar los van het financiële luik, vind ik het vooral heel erg jammer. Er steekt veel werk en liefde in deze installatie, doordat elke paraplu anders was. Ik kan ze dus nooit meer zo op dezelfde manier creëren. Of ik niet stiekem geflatteerd ben dat deze kunstdief mijn werk uitkoos? Ik heb graag dat men interesse toont in mijn werk, maar niet op deze manier. Laat dat duidelijk zijn”, vertelt Stockx.

3 Lien in haar atelier.
Mine Dalemans Lien in haar atelier.

Brian Griffin

Jos Herck van vzw Kunstnetwerk Haspengouw organiseerde onder de titel Art Pop Pop Art de tweede editie van het kunstenfestival in Borgloon, Wellen en Heers, met als thema ‘muziek en beeldende kunst’. “Inhoudelijk en artistiek verkenden we de grensgebieden tussen beide disciplines, waarbij we de kunstliefhebbers dit jaar kennis lieten maken met het werk van de bekende Engelse fotograaf Brian Griffin. Hij inspireerde een 15-tal kunstenaars om beeldend werk, gelinkt aan muziek te brengen op vijf andere locaties in Haspengouw.  Onder wie de veelbelovende kunstenares Lien Stockx”

Kunstdief

“Ik vermoed dat de dief een uitmuntende kunstkenner is. Een kunstdief steelt voornamelijk bekend werk dat meteen kan opbrengen. Dit is bij mijn weten de eerste kunstdief die ‘investeert’ in jong talent.  In mijn ganse carrière als curator heb ik nog nooit meegemaakt dat een volledige installatie gestolen werd. Deze kunstroof is tot in de details uitgekiend. Je zou verwachten dat men een stuk eruit kiest dat men mooi vindt, maar deze dief had oog voor de compositie en de installatie in zijn geheel, dan ken je iets van kunst”, zegt curator Jos Herck nog.

Stunt

Jan Boelen, artistiek directeur van Kunstencentrum Z33 reageert verrast: “Dit een bizar voorval. Stockx is een verdienstelijke kunstenaar, maar het is nu niet meteen de nieuwe Limburgse Banksy. Ofwel gaat het hier om een stunt, want deze reclame is onbetaalbaar. Ofwel moet die dief zo gek zijn van het werk, dat hij overgaat tot deze diefstal.”

De politie van Heers neemt de feiten ernstig en is een onderzoek naar de kunstroof gestart.

3 Op deze plaats stond de kunstinstallatie van Lien Stockx.
Mine Dalemans Op deze plaats stond de kunstinstallatie van Lien Stockx.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer