Taxichauffeur Raphaël Spapen werd in elkaar geslagen en liep verschillende breuken in het aangezicht op.
Foto JDSL Taxichauffeur Raphaël Spapen werd in elkaar geslagen en liep verschillende breuken in het aangezicht op.

Jongeman die taxichauffeur afranselde moet van rechter 10 jaar naar de cel, kompanen veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf

Een twintiger is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot 10 jaar cel voor het beroven en afranselen van een taxichauffeur uit Bilzen. Twee vrienden van hem die ook betrokken waren bij de afranseling kregen 8 jaar cel. In eerste aanleg had het trio al 8 jaar cel gekregen. 

Een honderdtal vijzen en 47 titanen plaatjes in het gezicht. Dat is wat taxichauffeur Raphaël Spapen (54) uit Bilzen overhoudt aan wat aanvankelijk een routineklus leek. Zijn werkgever, het Hasseltse Axi Taxi, had op 12 augustus 2016 een oproep gekregen van Jonathan M. die vanuit Bilzen naar Brussel wilde. De rit zelf verliep vlekkeloos, maar veranderde in de hoofdstad plots in een nachtmerrie. Twee vrienden van Jonathan M., L. en S., vroegen de taxichauffeur of hij wisselgeld had. “Vervolgens kreeg ik een slag op het achterhoofd van die klant”, verklaarde Raphael Spapen.

Weglopen zonder betalen

De taxichauffeur kreeg nog meer slagen en stampen op het hoofd, waarvan minstens een deel werd toegebracht met een metalen voorwerp. Zijn overvallers gingen er vervolgens vandoor met zijn geld. Een voorbijganger vond de zwaargewonde man en bracht hem met diens eigen taxi naar het ziekenhuis. De drie verdachten, drie jonge twintigers, konden nadien opgespoord worden. Twee van hen gaven toe dat ze bij de feiten aanwezig waren, maar beweerden dat ze de man niet geslagen hadden. Volgens Jonathan M., de klant die in Bilzen was opgepikt, en L. was het de bedoeling dat het drietal zou weglopen, zonder de taxichauffeur te betalen. “S. sloeg plots die man neer”, aldus de twee. M. zou het meteen op een lopen gezet hebben terwijl L. eerst nog het gps-toestel uit de taxi nam. S. ontkende elke betrokkenheid.

Geen onmiddellijke aanhouding

In eerste aanleg kreeg het trio 8 jaar cel. Het hof van beroep gaf Jonathan M., bij wie alles begonnen was, twee jaar extra. Opvallend: de beklaagden liepen met een enorme glimlach de rechtszaal uit. Ondanks dat twee van de beklaagden in eerste aanleg verstek gaven besloot het hof immers om toch niet de onmiddellijke aanhouding uit te spreken. De parket-generaal had hier nochtans op aangedrongen. Ze zullen dus pas binnen afzienbare tijd hun straf moeten uitzitten. 

2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • vangeel guido

    Mooi dit moet men ook niet doen met een taxi chauffeur en trouwens met ieder mens die op deze wereldbol leeft.

  • DIRK RASSCHAERT

    Bezie het slachtoffer, en nog geen onmiddellijke aanhouding? Een schande! En dan ervan verschieten dat het slachtoffer nadien het recht in eigen handen neemt. Dit is gewoon moordpoging met voorbedachten rade. Levenslang en na 25 jaar nog 50 ter beschikking van de staat zodat dat krapuul nooit meer op de straat komt.

Lees meer