Betinna Appeltans (rechts) kreeg voorlopig enkele kleren van haar zus.
Toon Royackers Betinna Appeltans (rechts) kreeg voorlopig enkele kleren van haar zus.

Vrouw raakt alles kwijt in brand: “Wie kan ons een beetje helpen?”

Bettina Appeltans uit Gutshoven bij Heers is sinds donderdagmorgen alles kwijt na een hevige brand. Kort voor drie uur werd ze plots gewekt door een geknetter, dat uit de wasplaats kwam. Toen ze de deur opentrok, kwam er haar een enorme rookwolk tegemoet. Met haar zoon en dochter kon ze snel naar buiten lopen. Minuten later stond haar huis in lichterlaaie.

“Ik snap echt niet wat er misgelopen is”, getuigt Bettine Appeltans aangeslagen. “Sinds zeven maanden wonen we in dit huisje aan de Bekstraat dat we huren. Alles was woensdagavond normaal toen we gingen slapen. Maar omstreeks drie uur ‘s ochtends hoorden we inderdaad een heel vreemd geluid. Blijkbaar woedde toen al een hevige brand op de bovenverdieping. Mijn dochter van 23 die toevallig kwam logeren, was ook wakker geworden. Samen met haar en mijn zoon ben ik gelukkig veilig beneden geraakt.”

Hondje vermist

De overburen waren ook al wakker geworden van het kabaal. “Zij stonden op de stoep om ons op te vangen. Ze hebben snel de hulpdiensten gebeld. Ik was zo blij dat we allemaal ongedeerd waren, toen ik die zware rookpluim uit het dak zag komen. Ongelofelijk hoe snel dat gaat. We zijn net op tijd buiten geraakt. Twee hondjes kon ik nog roepen. Zij hebben het gehaald, maar voor één kleine puppy kwam alle hulp te laat. Minuten later laaiden de vlammen al hoog door het dak naar buiten. We konden nog onmogelijk zelf naar binnen om iets te doen. Onze vierde hond, een pincher, is nog vermist. Misschien is hij in paniek wel weggerend? Wie hem ergens tegenkomt, mag ons altijd een seintje geven.”

Alles kwijt

De pyjama die Bettina vannacht aanhad, is het enige wat ze voorlopig nog heeft. “Al onze spullen zijn in de brand gebleven. Ik heb voorlopig wat kleren van mijn zus gekregen. Hoe het verder moet, weet ik zelf nog niet goed. Misschien heeft iemand nog wat spullen die we mogen gebruiken? Onze meubels, onze kleding, ons huisgerief: alles zijn we kwijt.” Brandweerpost Sint-Truiden deed donderdagmorgen al het mogelijke om de brand te bestrijden. Maar de woning werd op korte tijd volledig vernield. “We konden al niet meer langs binnen naar de zolder, omdat de trap ingestort was”, zegt bevelvoerder Johan Vandenborne. “Daarop zijn we langs buiten het vuur te lijf gegaan. Na een uur hadden we de brand onder controle. Maar het huis is nu onbewoonbaar.” Ook de aanpalende buren hebben beperkte schade opgelopen door de enorme de hitte die vrijkwam. Tijdens de bluswerken sloot de politie de Bekstraat plaatselijk af voor alle verkeer.

Wie de familie wil helpen met enkele spullen kan Betinna Appeltans bereiken op het nummer 0484/45.51.32.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer