4 Manal en haar vriendinnetje kijken toe hoe de jongens zich laten meedrijven op de Leuvense Vaart.
Marc Aerts Manal en haar vriendinnetje kijken toe hoe de jongens zich laten meedrijven op de Leuvense Vaart.

Beetje puffen, volop genieten

Voor warm weer hoef je komende dagen niet het vliegtuig op

Zweten, puffen, blazen maar vooral genieten: voor warm weer hoef je de komende dagen niet het vliegtuig op te stappen. Horecazaken met een terras in de zon en openluchtzwembaden doen gouden zaken, de senioren in de rusthuizen worden extra in het oog gehouden.

De temperatuur steeg gisteren opnieuw boven de 30°C en ook de komende dagen blijft het tropisch warm. Alle verfrissing is dus meer dan welkom, en dat hebben de vier vrienden Arthur (9), Leon (10), Jules (11) en Emile (13) goed begrepen. Zij zochten verkoeling in de Leuvense Vaart in Mechelen. "Een geweldige temperatuur", klonk het bij de vrolijke zwemmers. Arthur woont vlak voor de aanlegsteiger, zijn mama An hield de hele tijd toezicht. "Vroeger hadden we een zwembad in de tuin maar eens ze uit het zwembad kwamen, doken ze in de Vaart. Daarom hebben we geen zwembad gezet dit jaar. We hebben een zwembad voor onze woning."

4 Loes, Sharon en Suzanne genoten van de zon aan de Nekker.
Marc Aerts Loes, Sharon en Suzanne genoten van de zon aan de Nekker.

Waarschuwing

Zwemmen in de Vaart is niet toegelaten door Waterwegen en Zeekanaal, toch lokt de Vaart bij zonnig weer en hoogoplopende temperaturen telkens heel wat volk. De politie van Mechelen-Willebroek waarschuwt de zwemmers. "Zwemmers zullen worden aangesproken en aangemaand worden om de Vaart te verlaten. Meteen verbaliseren doen we niet. Eerst zal er een gesprek worden gevoerd over de gevaren", besluit Dirk Van de Sande van de politiezone. Hetzelfde geldt voor het Zeekanaal in Willebroek.


In de rusthuizen van onze regio houdt men zich de komende dagen aan het hitteplan. Senioren krijgen extra water, ijsjes, natte doeken en voetbadjes. "De activiteiten die we gepland hadden, hebben we aangepast voor de hitte. Ouderen zweten minder en geven vaak niet aan dat ze het te warm hebben. Wij moeten er dus voor zorgen dat ze er niet de dupe van worden", zegt Noëlla Vermunicht, sociaal verpleegkundige van Ten Kerselaere in Heist-op-den-Berg. Ook bij de collega's van Den Olm in Bonheiden is men extra waakzaam. "Van zodra het warm weer wordt, nemen we een aantal maatregelen. Er wordt meer water naar de kamers gebracht, de screenen gaan naar beneden en ouderen die dat willen krijgen een ijsje of zelfgemaakte ijsthee. We gaan ook vaker langs op de kamers om te kijken of met de bewoners nog alles in orde is", klinkt het.

4 Bewoners van rusthuis Den Olm toosten op het stralende weer.
Marc Aerts Bewoners van rusthuis Den Olm toosten op het stralende weer.

Verkoeling

De Nekker verwelkomde gisteren zo'n 3.500 bezoekers, met dank aan het mooie weer. "Een absolute topdag, zoals er dit jaar al een viertal zijn geweest", zegt directeur Danny De Wit. De rij aan de kassa werd zelfs zo lang, dat het recreatiecentrum zich genoodzaakt zag water uit te delen. "Ze staan daar in de blakend hete zon. Op het terrein zelf vinden de bezoekers verkoeling genoeg." Dat bleek ook aan het strand. "Waarom zouden we naar zee rijden als het hier even goed is", lachten Loes, Sharon en Suzanne. Voor de bouwers van de Maanrockpodia was het gisteren puffen geblazen en dat zal komend weekend ook het geval zijn voor de bezoekers. "We houden daar rekening mee en zullen het publiek regelmatig besprenkelen en oproepen om voldoende te drinken en te smeren", aldus voorzitter van mmMechelen Feest Kristof Calvo.

4 De Nekker beleefde gisteren een topdag met zo'n 3.500 bezoekers.
Marc Aerts De Nekker beleefde gisteren een topdag met zo'n 3.500 bezoekers.

Lees meer