Bewoner is het beu: gehandicaptenplaats keer op keer ingepalmd door foutparkeerders omdat verkeersbord niet zichtbaar genoeg is

Theo Market (66) en Annick Dupon (56) uit de Heiligstraat hebben vlak voor hun deur een gehandicaptenparkeerplaats. Maar omdat het aanduidende verkeersbord slecht zichtbaar is, wordt de plaats al te vaak — nietsvermoedend — ingenomen door anderen. Het koppel vraagt om een afbakening aan te brengen op het asfalt. “We werken aan een andere oplossing”, reageert burgemeester Luc Bouckaert (CD&V). 

Theo en Annick zijn beiden mindervalide. Annick heeft een amputatie van het rechterbovenbeen, Theo sukkelt met de gevolgen van een hielbeenbreuk. Vlak voor hun woning in de Heiligstraat heeft het koppel dan ook een parkeerplaats voor gehandicapten. Eén probleem slechts: het verkeersbord staat vlak bij een boom, wordt soms overwoekerd door de bladeren en is niet altijd zichtbaar. Daardoor wordt de parkeerplaats al te vaak ingenomen door foutparkeerders, in dit geval chauffeurs zonder gehandicaptenkaart. 

Ik vermoed dat Hemiksem de enige gemeente in West-Europa is waar men weigert om een gehandicaptenparkeerplaats duidelijk af te bakenen

Bewoner Theo Market

“Sommige mensen zien het bord niet staan  en parkeren zich nietsvermoedend op onze parkeerplaats”, legt Theo uit. “Vooral ‘s avonds is dat een probleem, want hier is niet veel verlichting. Het gevolg is dat wij soms twee straten verder moeten rijden om te kunnen parkeren. Als je niet zo mobiel bent, zoals wij, is het geen evidentie om dat hele eind te stappen. Zeker niet tijdens de wintermaanden, als het er hier en daar glad bij ligt. Elke maand moeten we wel één à twee keer de politie bellen, maar daar is het geen prioriteit.” 

“Desnoods op eigen kosten”

Volgens Theo is er nochtans een eenvoudige oplossing. “Ik heb de gemeente gevraagd om een duidelijke schildering aan te brengen die aangeeft dat het hier om een verkeersplaats voor gehandicapten gaat.  Ik ben zelf bereid om de schildering op eigen kosten te verwijderen als we ooit zouden verhuizen. Alleen wordt mijn aanvraag bij de gemeente steeds geweigerd. Ik vermoed dat Hemiksem de enige gemeente in West-Europa is waar men weigert om een gehandicaptenparkeerplaats duidelijk af te bakenen.”

Theo Market bij het verkeersbord voor de parkeerplaats voor gehandicapten.
Benoit De Freine Theo Market bij het verkeersbord voor de parkeerplaats voor gehandicapten.

Extra bordjes

Burgemeester Luc Bouckaert (CD&V) bevestigt dat een schildering op het wegdek geen optie is. “Voor privéparkeerplaatsen is het ons standpunt om geen schilderingen aan te brengen”, zegt hij. “Als mensen daarna gaan verhuizen, moeten we achteraf vaak de schildering weer weghalen. Dat de gebruiker in dit geval zelf bereid is om dat te doen, mag geen factor zijn. We moeten daar uniform in optreden.”

De burgemeester zegt dat er wordt gewerkt aan een andere oplossing. “We zijn volop bezig met extra bordjes te hangen met het opschrift ‘Als u mijn plaats neemt, neem dan ook mijn handicap’. Die bordjes komen op anderhalve meter hoogte te hangen en zouden dus voor iedereen goed zichtbaar moeten zijn. Daarnaast gaan we de parkeervakken voor gehandicapten uitbreiden van vijf naar zeven meter. We hebben gemerkt dat vijf meter te krap is, zeker als je bijvoorbeeld nog een rolstoel uit de kofferbak moet nemen.”

3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Marla Morgan

    "We werken eraan". Wat een belachelijke asociale reactie. Verplaats dan dat bord een beetje als je niet wil schilderen.

  • Jeannine Dierickx

    Wij hebben ook al meer dan een jaar een plaats aangevraagd bij ons in de buurt zijn we met vier voor één gehandicapten plaats, na een mailtje te hebben gestuurd naar de gemeente krijgt ge een antwoord dat ze de papieren niet meer vinden door de vorige verkiezing. Ze gingen het nazien dat is in tussentijd ook weer al twee maand geleden

Lees meer