4 Aan de rand van een poel in Sint-Katelijne-Waver worden metingen gedaan.
Regionaal Landschap Rivierenland Aan de rand van een poel in Sint-Katelijne-Waver worden metingen gedaan.

Droogte bedreigt diverse leven in poelen

De poelen in de regio krioelen van het leven. Dat blijkt uit een monitoring door het Regionaal Landschap Rivierenland. De droogte vormt wel een bedreiging.

Met de teloorgang van de ondiepe waters kregen heel wat waterdieren en planten het moeilijk. Daarom werkt Rivierenland sinds 2010 aan een uitbreiding van het poelennetwerk in de regio Mechelen, Lier, Heist-op-de-Berg en Boom. Sindsdien legde het 32 nieuwe poelen aan en herstelde het 26 andere. Met succes. Bij de jaarlijkse meting van de waterkwaliteit, het waterpeil en de biodiversiteitswaarde in april werden liefst 55 verschillende diersoorten aangetroffen.

“De libellenlarven, kokerjuffers, waterwantsen, salamanders en waterkevers doen het zeer goed, wat wijst op gezonde poelen met uitstekende waterkwaliteit”, zegt An-Katrien Cuypers van Rivierenland. “Sommige poelen bieden zelfs onderkomen aan drie van de vier voorkomende watersalamandersoorten in België, wat vrij uitzonderlijk is: kleine water-, alpen-, en vinpootsalamander. Verder werden er ook vele kikkervisjes ontdekt, een teken dat er al volop wordt voortgeplant in de poelen.”

Droge zomer

Toch zijn de poelen bedreigd. De waterstand van heel wat poelen ligt ten gevolge de droge zomer lager en de kleur van het water oogt troebeler door vermenging met klei. “Mochten er dit jaar opnieuw zulke lange perioden met aanhoudende droogte zijn, zou dit wel nefaste gevolgen kunnen hebben voor het leven in de poel”, aldus Cuypers.

4 Alpenwatersalamander uit de Laarbeemden.
Regionaal Landschap Rivierenland Alpenwatersalamander uit de Laarbeemden.
4 Salamanders uit de Laarbeemden.
Regionaal Landschap Rivierenland Salamanders uit de Laarbeemden.
4
Regionaal Landschap Rivierenland

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Peeters Freddy

    Droogte !, ik veel dorpen en steden is de groendienst bezig met onkruid te verdelgen met kokend water.

Lees meer