Met het intergemeentelijke zwembad blijft er zwemwater voorzien voor scholieren en clubs.
Foto Klaas De Scheirder Met het intergemeentelijke zwembad blijft er zwemwater voorzien voor scholieren en clubs.

Geen 8 maar wel 10,7 miljoen euro: intergemeentelijk zwembad valt duurder uit

De bouw van het intergemeentelijk zwembad zal 10,7 miljoen euro kosten in plaats van de eerst voorziene 8 miljoen. De gemeenten Aartselaar, Niel en Hemiksem engageren zich wel om samen die meerkost te betalen. “Het is de enige mogelijkheid om zwemwater in onze regio te blijven voorzien”, klinkt het.

Een jaar geleden hebben de gemeenten Aartselaar, Niel en Hemiksem een lastgevingsovereenkomst opgemaakt voor de opstart van een intergemeentelijk zwembad in Aartselaar. Daarin was een bouwkost van 8 miljoen euro voorzien. Als gastgemeente was Aartselaar bereid met 50 procent de hoofdbrok te financieren. Hemiksem, dat momenteel ook nog de kosten draagt van een eigen zwembad, nam 30 procent voor haar rekening. Niel, dat momenteel geen budgetten heeft voor een zwembad en dus een zware financiële inspanning doet om het intergemeentelijk zwembad mee te realiseren, nam 20 procent op.

Dit nieuwe zwembad is de enige mogelijkheid om zwemwater in onze regio te blijven voorzien. Dit is zowel voor onze inwoners als onze scholieren heel belangrijk, en ook onze zwemclubs zijn nu van hun toekomst verzekerd

Maar intussen is gebleken dat de voorziene 8 miljoen euro lang niet voldoende is om de bouw van het zwembad te financieren. Het goedkoopste offer bedraagt 10,7 miljoen euro, bijna 3 miljoen meer dan oorspronkelijk geraamd. Een aanzienlijke meerkost dus, maar wel een die de gemeenten Aartselaar, Hemiksem en Niel bereid zijn om samen te dragen. In de verdeelsleutel is slechts een beperkte wijziging gebeurd: het aandeel van Aartselaar verhoogt van 50 naar 53 procent, terwijl het aandeel van Niel zakt van 20 naar 17 procent. Voor Niel was die verlaging een absolute voorwaarde om mee in het project te kunnen blijven participeren.

Subsidiedossier

Daarnaast werd ook een subsidiedossier ingediend bij de Vlaamse overheid. “We rekenen hiervoor op een minimale subsidie van zo’n 800.000 euro”, zegt Aartselaars sportschepen Bart Lambrecht (N-VA). “Dat maakt dat in de uiteindelijke bieding van 10,7 miljoen euro er maximaal 10 miljoen door de drie gemeenten zou worden betaald. In dat bedrag zit ook al 10 procent aan onvoorziene meerkosten, alsook de kostprijs van Igean om het totale project te coördineren. Die 10 miljoen euro is dus de maximumprijs. Met wat geluk komen we uit op een lager bedrag.”

Onder de drie gemeenten is ook overeengekomen dat het maximale exploitatieverlies van het nieuwe zwembad 300.000 euro mag bedragen. Dat exploitatieverlies wordt op dezelfde manier verdeeld als de bouwkost: 53 procent voor Aartselaar, 30 procent voor Hemiksem en 17 procent Niel. “De afbetaling van de bouw, de interesten en het te delen exploitatieverlies zou een jaarlijks bedrag geven dat niet hoger ligt dan het exploitatieverlies dat we in Aartselaar momenteel aan het zwembad betalen. Dat is momenteel richting de 500.000 euro per jaar aan het gaan. Voor dezelfde prijs die we nu betalen, krijgen we dus binnenkort een nieuw zwembad dat er nog jaren tegenaan kan”, zegt Lambrecht.

Buurgemeenten ook welkom

Voor de drie participerende gemeenten is het alleszins duidelijk dat de intergemeentelijke samenwerking haar vruchten heeft afgeworpen. “We zijn blij dat we dit project kunnen afronden”, klinkt het. “Dit nieuwe zwembad is de enige mogelijkheid om zwemwater in onze regio te blijven voorzien. Dit is zowel voor onze inwoners als onze scholieren heel belangrijk, en ook onze zwemclubs zijn nu van hun toekomst verzekerd. Natuurlijk zijn ook de niet-deelnemende buurgemeenten wel geïnteresseerd om te komen zwemmen in ons zwembad. Met hen zouden we bevoorrechte partnerships af willen sluiten. Op die manier zouden zij, mits een billijke prijs in de deelname, ook over zwemwater kunnen beschikken.”

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Patricia Vanderheyden

    Waar komt dat zwembad dan? In de Kleistraat in het sportcentrum daar is er toch een. Of is dat weg? Ik ben dan ook al meer dan 35 jaar weg, maar heb er als kind schuin over gewoond en ook vaak gaan zwemmen.

Lees meer