3 Burgemeester Luc Bouckaert en Wilfried Patroons van De Vrienden van het Brouwershuis.
Toon Verheijen Burgemeester Luc Bouckaert en Wilfried Patroons van De Vrienden van het Brouwershuis.

Historische baksteen keert na 500 jaar terug naar Hemiksem

Abdijpark krijgt ook nieuwe voetgangersbrug

Het abdijpark van de vroegere Sint-Bernardusabdij krijgt binnen afzienbare tijd een voetgangers- en fietsbrug. De plannen kaderen in het algemene beheersplan dat voor het park is opgesteld door Kempens Landschap samen met de provincie, Natuur en Bos en de gemeente en waarvan onder meer het vrijmaken van een van de vijvers al gerealiseerd is. Voor de gelegenheid kreeg burgemeester Luc Bouckaert ook een 500 jaar oude baksteen terug die ooit gebruikt is voor de stadsomwalling in Antwerpen, maar gemaakt werd in Hemiksem.

De Sint-Bernardusabdij in Hemiksem heeft een woelige geschiedenis achter de rug. De Beeldenstorm, overstromingen en een grote brand troffen de abdij en in de achttiende eeuw werden de geestelijken verdreven. Uiteindelijk werd het gebouw beschermd in 1973 en aangekocht door de gemeente in 1988. In de loop der jaren hebben de gemeentediensten er zich gevestigd en zijn er ondertussen ook serviceflats gerealiseerd, maar het domein zal de komende jaren nog heel wat veranderingen ondergaan. 

Stadsomwalling

Wilfried Persoons, voorzitter van de vrienden van het Brouwershuis in Antwerpen, had een bijzonder cadeau bij zondag. “Onze gerenommeerde aannemer Gilbert Van Schoonbeeke uit Antwerpen had in Hemiksem onder meer een steenbakkerij”, vertelt Wilfried Persoons. “Vanuit Hemiksem vertrokken 500 jaar geleden niet minder dan 73.000 kubieke meter bakstenen naar Antwerpen om daar onder meer de stadsomwalling te bouwen. Recent hebben we vier bakstenen van 500 jaar oud kunnen recupereren. We hebben er eentje aan de burgemeester van Antwerpen gegeven en eentje aan de Nederlandse burgemeester in Veenendaal omdat van daar de turf kwam waarmee de bakstenen hier gebakken werden. De derde geven we nu terug aan de burgemeester van Hemiksem. Na meer dan vijf eeuwen is de steen weer echt thuis.”

3 De vijver die al is opgeknapt.
Toon Verheijen De vijver die al is opgeknapt.
3 De zuidvleugel moet nog opgeknapt worden.
Toon Verheijen De zuidvleugel moet nog opgeknapt worden.

500 ton slib uit vijver

Voor het Abdijpark is er de voorbije jaren ook al veel gedaan en staat er nog veel op stapel. “Er is de voorbije jaren al veel gerestaureerd in het gebouw, maar zo wacht de zuidvleugel onder meer nog op een volledige renovatie”, zegt provincieafgevaardigde Jan De Haes (N-VA). “Het gaat om ongeveer 3.500 vierkante meter waar eventueel ruimte is voor horeca en logies.” Voor het park staat er ook nog heel wat op stapel. “We hebben voor heel het domein een studiebureau aangesteld. Zo zullen de bossen en twee vijvers, waarvan er eentje al volledig in ere is hersteld, een bijzonder beheersplan krijgen. Uit een van de vijvers is 500 ton slib gehaald. Ondertussen komt er ook al een herder met zijn schapen hier grazen. Binnenkort is het ook de bedoeling dat er een voetgangers- en fietsbrug wordt gerealiseerd. Dat zal een stalen brug worden met een overkapping van 45 meter.”

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer