Nelly Vander Beeken en Kua Nzanbi Matondo bij de werken.
Benoit De Freine Nelly Vander Beeken en Kua Nzanbi Matondo bij de werken.

Kunstenares organiseert veiling en festival voor Congolese kinderen

Kunstenares Nelly Vander Beeken veilt momenteel drie van haar schilderijen voor het goede doel. De opbrengst is bestemd voor de vzw Ajoce, een Antwerpse organisatie die zich inzet voor kansarme kinderen in Congo. Op zaterdag 18 mei staat er ook nog een benefietfestival gepland met binnen- en buitenlandse artiesten.

Het zijn drukke weken voor de Hemiksemse kunstenares Nelly Vander Beeken. Niet alleen houdt ze momenteel een kunstveiling, ze is ook volop bezig met de voorbereidingen op een benefietfestival. Zowel de veiling als het festival zijn integraal ten voordele van de vzw Ajoce, die zich inzet voor Congolese kinderen en jongeren. “De situatie is daar bijzonder schrijnend”, weet Nelly. “Congo wordt aanzien als een rijk land, maar die rijkdom vloeit zeker niet terug naar de mensen. De meeste kinderen kunnen geen opleiding genieten en komen op straat terecht. De vzw Ajoce probeert dat te veranderen.”

“Nood aan uitbreiding”

De vzw beschikt in Congo over een school specifiek voor wees-, kansarme en gehandicapte kinderen. “We bereiken daar zo’n 1.300 jongens en meisjes van 6 tot 14 jaar”, zegt voorzitter Kua Nzanbi Matondo, een Congolees die al jaren in Antwerpen woont. “De kinderen krijgen taallessen en technische lessen, zoals naaien, metaalbewerking en loodgieterij. We leren hen ook landbouwen, want de landbouw biedt heel wat kansen. Maar de klassen in het schooltje worden te klein en de nood aan uitbreiding is hoog. We zouden een lokaal willen bijbouwen waar we een 20-tal weeskinderen opvang kunnen bieden. Ook een ruimte met logeerplaatsen voor bezoekers zou geen overbodige luxe zijn. Verder kunnen we nog computers, schoolgerief, tafels, stoelen, bedjes en matrassen gebruiken.”

Bieden vanaf 100 euro

Nelly hoopt met haar kunstveiling en benefietfestival alvast een flink steentje bij te kunnen dragen. “Ik heb drie schilderijen gemaakt die ik laat veilen ten voordele van Ajoce. Het startbedrag is 100 euro per werk, maar dat kan de komende dagen natuurlijk nog oplopen. Zelfs met 100 euro kan je al een groot verschil betekenen voor de Congolese kinderen. Met 100 euro kan je tien van hen al het hele jaar les laten volgen. Het zijn drie heel verschillende werken die te koop zijn: een toont een natuurtafereel, een werd gemaakt in abstracte stijl en een toont duidelijke pop-artinvloeden. De werken zijn momenteel te bezichtigen in café Volkshuis in Hemiksem en de veiling loopt tot 17 mei.”

Eén dag later, op zaterdag 18 mei, staat het benefietfestival voor Ajoce op het programma. In het Volkshuis komen die avond zeven binnen- en buitenlandse artiesten optreden. Onder hen: Nelly’s echtgenoot Jay Thompson, de Surinaamse Mo’reen en de Congolese popzanger Chris Mpela. “Ik kijk er enorm naar uit”, zegt Jay Thompson. “Ik ga met zes van de zeven artiesten samen een duet zingen. Ik zal een beetje uit mijn comfortzone moeten treden, maar dit is een benefiet met de juiste insteek en ik zet me hier graag achter.”

Tickets voor het festival kosten 10 euro in voorverkoop en zijn te bestellen via vbnelly@gmail.com.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer