2 Cafébazin Ria Op ‘t Eynde mag schitteren als zangeres van ‘t Oud IJzer.
Klaas De Scheirder Cafébazin Ria Op ‘t Eynde mag schitteren als zangeres van ‘t Oud IJzer.

Overdag achter de tap, ‘s avonds op podium: ‘Lokale Helden’ zet muzikaal talent in de kijker

Vrijdag 26 april staan Hemiksem en Schelle in het teken van ‘Lokale Helden’, het grootste muziekfeest van Vlaanderen. Dertien muziekacts komen verspreid over zeven verschillende locaties hun talenten tonen. Onder hen: Ria Op ’t Eynde, uitbaatster van café Volkshuis, die een heuse thuismatch mag spelen. “Hopelijk herken ik tussen het publiek veel bekende gezichten.”

‘Lokale Helden’ is het grootste muziekfeest van Vlaanderen en Brussel. Op vrijdag 26 april geven 500 organisatoren samen een podium aan maar liefst 800 lokale artiesten, goed voor in totaal 1.000 optredens in 175 Vlaamse en Brusselse gemeenten. Voor het eerst zullen er ook optredens te zien zijn in Hemiksem en Schelle. In totaal zullen dertien muziekacts op zeven verschillende locaties het beste van zichzelf komen geven.

Het wordt onder meer uitkijken naar ’t Oud IJzer, een zeskoppig gezelschap rond frontvrouw en zangeres Ria Op ’t Eynde. Zij is in de streek bekend als uitbaatster van café Volkshuis in Hemiksem. Drie keer raden waar zij vrijdag de pannen van het dak mag zingen. “Het wordt inderdaad een échte thuismatch voor mij”, glimlacht Ria. “De meeste stamgasten weten dat ik een band zing. Dus hopelijk zie ik vrijdag heel wat bekende gezichten in het publiek.”

Van Anouk tot Vaya Con Dios

’t Oud IJzer brengt pop- en rockcovers van onder meer Vaya Con Dios, Anouk en Nathaniel Rateliff. “We hebben vroeger samengespeeld en nu zijn we sinds een aantal maanden weer bezig”, legt Ria uit. “We hebben al een paar optredens gedaan, onder meer ook in het Volkshuis zelf. Dat is iedere keer wel speciaal, zo voor eigen publiek. Ik beschouw het vooral als een hobby. Maar er mogen de komende maanden zeker nog wat extra optredens bij.”

2 Cafébazin Ria Op ‘t Eynde in café Volkshuis.
Klaas De Scheirder Cafébazin Ria Op ‘t Eynde in café Volkshuis.

Ook voor Mario Van Stappen, uitbater van café ’t Welzijn in Hemiksem, wordt vrijdag een hoogdag. Hij treedt in zijn café op met Just Born, een band met een lange staat van dienst. “Just Born is in de jaren ’60 gestart als begeleidingsband van John Wooley en heeft toen enkele hits gescoord. Sinds 2012 heeft de originele gitarist de groep weer nieuw leven in geblazen. Ik ben intussen al zo’n vier jaar de vaste drummer.”

Just Born speelt een mix van pop- en rockcovers uit de jaren ’70 en ’80, al zit er ook één eigen nummer in de setlist: ‘Ruby Baby’. “Dat is een van de hits die de band had in de jaren ‘60”, zegt Mario. “We hebben de voorbije jaren over heel Vlaanderen opgetreden, maar ik ben blij dat we nog eens in Hemiksem kunnen spelen. Vorige zomer speelden we op Hemix Fiësta op de Gemeenteplaats en dat was een heel leuke ervaring.”

Andere bands die optreden tijdens Lokale Helden zijn onder meer De Nouveau, Supersonic, Double Dee & Friends, The Hitcrackers en Inside Trio. De eerste optredens starten om 19 uur en de toegang is overal gratis. Je kan het ganse programma raadplegen op de website www.ivebica.be.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer