De schoolingang van Het Klaverbos in de Jan Sanderslaan. Bij het begin en einde van de schooldag zal de straat voor inrijdend verkeer worden afgesloten.
Benoit De Freine De schoolingang van Het Klaverbos in de Jan Sanderslaan. Bij het begin en einde van de schooldag zal de straat voor inrijdend verkeer worden afgesloten.

Zonnekesschool en Het Klaverbos gaan schoolstraten uittesten: “Voor meer verkeersveiligheid aan schoolpoort”

In de buurt van de Zonnekesschool en het Klaverbos worden vanaf maandag 6 mei enkele straten omgezet naar ‘schoolstraten’. Dat zijn straten die tijdelijk - bij het begin en einde van de schooldag - worden afgesloten voor inrijdend verkeer. “We beseffen dat we een inspanning vragen, maar het gaat om de veiligheid van onze scholieren”, zegt schepen van Mobiliteit Jenne Meyvis (Groen).

In het kader van de campagne ‘Paraat voor de Schoolstraat’ deed de Vlaamse overheid in juni vorig jaar een oproep naar scholen om schoolstraten te organiseren. De Zonnekesschool en de gemeentelijke basisschool Het Klaverbos tonen zich daartoe bereid en nemen vanaf maandag 6 mei de proef op de som. Op vraag van de beide scholen start dan een proefproject waarbij enkele straten in de buurt worden omgezet naar schoolstraten. In de buurt van de Zonnekesschool gaat het om een deel van de Heiligstraat, Frans Huysmanslaan, Jan de Grooflaan, Eugeen Van Nuffellaan en Louis De Schepperlaan. In de buurt van Het Klaverbos wordt de Jan Sanderslaan tussen het Kerkeneinde tot aan de Meidoornlaan een schoolstraat.

“Deze straten worden aan het begin en einde van de schooldag gedurende een half uur afgesloten voor inrijdend verkeer”, legt schepen van Mobiliteit Jenne Meyvis (Groen) uit. “Met uitzondering van hulp- en nutsdiensten is er geen gemotoriseerd verkeer toegelaten. De straten zijn dan enkel toegankelijk voor voetgangers en fietsers. Bewoners kunnen de straten steeds uitrijden, maar niet inrijden. Voor buslijn 14, die gebruik maakt van de Heiligstraat, wordt in samenspraak met De Lijn een omleiding voorzien via de Monnikenhoflaan.”

“Geen pestmaatregel”

Wie zijn kinderen met de auto aan de scholen wil afzetten, vindt in de buurt voldoende parkeergelegenheid om zijn auto achter te laten. Op twee minuten stappen van de Zonnekesschool zijn er parkeerplaatsen in de Monnikenhoflaan en op de Gemeenteplaats. Wie naar Het Klaverbos rijdt, kan zijn wagen parkeren in de wijk rondom de Acacialaan of de Zinkvallaan en van daaruit te voet verder gaan.

“De schoolstraat is geen pestmaatregel”, benadrukt Meyvis. “De verkeersveiligheid staat centraal. We willen het autogebruik aan de schoolpoort ontmoedigen en mensen stimuleren om hun kinderen te voet of met de fiets naar school te brengen. Dat moet leiden tot meer verkeersveilige schoolomgevingen met betere luchtkwaliteit. We begrijpen dat we een inspanning vragen, maar we hopen dat iedereen dit initiatief met een open geest benadert. Het gaat tenslotte om de veiligheid en de gezondheid van onze scholieren.”

Het proefproject zal lopen tot 28 juni 2019, het einde van het schooljaar. “Na de test bekijken we samen wat goed was en wat beter kan. Bij een positieve evaluatie kunnen we nadenken over een definitieve invoering”, klinkt het.

1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • William Verdonck

    Denk mischien eens eerst aan een miliuevriendelijke bus die al onze kinderen van smorgends vroeg in heel hemiksem van en naar het merelhofke en de scholen brengt ! Of ook aan de toegankelijkheid naar de abdij waar de opvang van onze kinderen zich bevind!veiligheid is echt iets anders! Wil er echt niet aan denken als daar iets ernstig gebeurd! Ivm vluchtwegen en met de toekomstplannen van de nog te bouwen apartementen.... levensgevaarlijk!!!

Lees meer