3 Van links naar rechts: Lode Nachtergaele, Werner Coppye, Danny Lein, Gert Sablon, Koen Callewaert, Wim Verstraeten, Bram Vuylsteke, Maarten Willems, Stefaan Van Gerven. Ontbreken op de foto: Christophe Vermeiren en Joris Verplancke.
Vertommen Van links naar rechts: Lode Nachtergaele, Werner Coppye, Danny Lein, Gert Sablon, Koen Callewaert, Wim Verstraeten, Bram Vuylsteke, Maarten Willems, Stefaan Van Gerven. Ontbreken op de foto: Christophe Vermeiren en Joris Verplancke.

Deze 11 vrienden zullen 50ste verjaardag niet snel vergeten: “Met de fiets naar Compostella!”

Oud-studiegenoten steunen met titanentocht goed doel

Een titanentocht van 2.300 kilometer op de fiets, daar wagen elf oud-studiegenoten zich aan. Ze springen op 27 april op hun tweewieler richting het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostella. Om de tocht - die zo'n drie weken zal duren - een extra dimensie te geven, steunen de vrienden Het Zavelhuis in Herent, een project dat zorgbehoevende jongvolwassenen zelfstandig laat wonen.

“Het idee ontstond 10 jaar geleden, toen we als vriendengroep begonnen te fietsen ter gelegenheid van onze 40ste verjaardag”, vertelt Gert Sablon, één van de oud-studiegenoten. “We hadden toen gepland om in drie dagen tijd 360 kilometer te fietsen. Dat bleek wat veel hooi op onze vork te zijn, maar het heeft wel aanstekelijk gewerkt. We hebben toen al grappend gezegd: over tien jaar, voor onze 50ste verjaardag, fietsen we samen naar Santiago de Compostella.”

Tien jaar geleden zeiden we al grappend: “Over tien jaar fietsen we naar Compostella." En nu zijn we zo ver...

Gert Sablon

FC Boskant

De vriendengroep kent elkaar sinds het hoger onderwijs en startte zelf een fietsclubje op. “Negen van de elf zaten in hetzelfde jaar van burgerlijk ingenieur”, zegt Sablon. “Omdat de meesten van ons in de Boskant in Heverlee wonen, werd het clubje dan ook ‘FC Boskant’ genoemd.”

3 Christophe Vermeiren.
Vertommen Christophe Vermeiren.
3 Joris Verplancke.
Vertommen Joris Verplancke.

Goed doel

De vrienden, die zichzelf tijdens deze tocht de ‘Companeros del Camino’ dopen, wilden graag het nuttige aan het aangename koppelen en fietsen daarom voor een goed doel. “Het Zavelhuis in Herent begint in 2019 met de bouw van een inclusieve wooneenheid. Vijftien zorgbehoevende jongvolwassenen kunnen er zelfstandig gaan wonen, geïntegreerd in een bredere wooneenheid. Het project is tot stand gekomen onder impuls van hun ouders, met de steun van de gemeente Herent. Maar om de nodige zorg te kunnen voorzien in de aanloopfase, zijn extra fondsen nodig”, zegt Sablon. De heren laten zich daarom sponsoren voor de gereden kilometers. “Ons doel is om per persoon voor elke gereden kilometer 1 euro op te halen voor het Zavelhuis. De opbrengsten gaan integraal naar hen.”

Starten aan Zavelhuis

De ‘Companeros del Camino’ vertrekken op zaterdag 27 april om 8.30 uur op de site waar het Zavelhuis zal gebouwd worden, in de nieuwe verkaveling ‘Molenveld’ achter het gemeentehuis. “Bij ons vertrek zullen we een cheque overhandigen aan het bestuur van Het Zavelhuis. Het bedrag begint al aardig op te lopen”, zegt Sablon. Het parcours van 2.300 kilometer leidt de vrienden Frankrijk, over de Pyreneeën en doorheen het Noorden van Spanje. De aankomst daar staat gepland op 18 mei.

Ook jij kunt het Zavelhuis steunen. Overschrijven kan op de rekening BE10 0000 0000 0404 van de Koning Boudewijnstichting met vermelding 129/2006/00148. Giften zijn fiscaal aftrekbaar. Er is ook een aparte formule voor bedrijven die een gift willen doen. Vanaf een bedrag van 250 euro krijgt uw bedrijf visibiliteit op de website en flyers van de Companeros. Ook tijdens de tocht wordt er aan eventuele sponsors gedacht. Stuur een mailtje naar companerosdelcamino50@gmail.com voor meer info.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer