Zuster Machteld en schepen Scheys voor het klooster in Veltem-Beisem, dat wordt omgebouwd tot middelbare school.
Vertommen Zuster Machteld en schepen Scheys voor het klooster in Veltem-Beisem, dat wordt omgebouwd tot middelbare school.

Klooster in Herent wordt middelbare school tegen 2021

De Herentenaren kunnen zich verheugen op de komst van een eerste middelbare school. Met meer dan 3 miljoen aan subsidies wordt het klooster van de zusters Annonciaden aan het Dorpsplein omgebouwd tot een nieuwbouw, waar 308 leerlingen de eerste graad secundair onderwijs kunnen volgen. 

In Herent is momenteel nog geen secundaire school. Daarom moeten meer dan 1.000 scholieren dagelijks naar Leuven fietsen via de steenweg of pendelen met het openbaar vervoer. “Er is te weinig capaciteit in Leuven om al die scholieren op te vangen en zo ontstaan er problemen. Voor de veiligheid van de scholieren is dit ook een goede zaak”, aldus schepen van Ruimtelijke Planning Philippe Scheys (CD&V). De subsidies van meer dan 3 miljoen komen van Vlaanderen.

Elke dag hield ik mijn hart vast toen mijn kinderen van Herent naar het middelbaar in Leuven moesten fietsen. Hoe korter de afstand, hoe kleiner het risico

Philippe Scheys (CD&V), schepen van Ruimtelijke Planning

De nieuwe school zou aan het dorpsplein komen, maar volgens schepen Philippe Scheys zal de verkeersimpact beperkt blijven: “De mobiliteitsstudie die wij hebben laten uitvoeren, wijst uit dat er totaal geen risico’s zijn voor verkeersoverlast.”

Momenteel wonen er nog 9 zusters in het klooster, maar die verhuizen mee: “Er zullen voor de zusters, en uiteraard ook voor andere mensen, serviceflats worden gebouwd op dezelfde site, namelijk aan de straatzijde naast het klooster”, zegt de schepen. 

De zusters zijn heel enthousiast over de komst van de nieuwe school: “Vroeger woonden we met 30 zusters in het klooster, nu nog maar met 9. Het klooster is veel te groot geworden voor ons. Alle zusters staan achter de beslissing dat het klooster voortaan zal dienen als school”, zegt zuster Machteld (77).

 Als alles goed verloopt, kunnen de jonge Herentenaren in september 2021 naar het eerste en tweede middelbaar in hun eigen gemeente.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer