Jo De Clercq van sp.a Herent.
Vertommen Jo De Clercq van sp.a Herent.

SP.a trekt stekker uit de coalitie

Sp.a Herent heeft maandagavond de coalitie met N-VA en CD&V opgezegd. Ze kregen met één schepen in de komende bestuursploeg naar eigen zeggen te weinig garantie om iets te betekenen.

“Tijdens de onderhandelingen over de bevoegdheidsverdeling in het nieuwe college hebben we ons gaandeweg gerealiseerd dat er te weinig garanties waren dat we met één schepen voldoende zouden kunnen wegen om essentiële delen van ons programma te kunnen realiseren”, verklaart Herents sp.a-voorzitter Jo De Clercq. “We kiezen er dan ook voor om de huidige coalitie na 2018 niet verder te zetten,” klonk het.

N-VA kwam in Herent als winnaar uit de stembusslag. Ze behaalden 24,5 %, goed voor zeven zetels. Coalitiepartner CD&V won het vertrouwen van 19,6 % van de kiezers en krijgt zo zes zetels in handen, eentje meer in vergelijking met 2012. Derde partner sp.a moest een zetel prijsgeven en komt uit op vier stuks met een score van 11,7 %. Samen bezitten ze zeventien van de 27 zetels, dat was voldoende om de huidige coalitie verder te zetten.

Na het afhaken van sp.a blijven er nog dertien zetels over. Groen en Open Vld of Herent21 kunnen nog in de coalitiedans springen. In principe zijn één of twee zetels genoeg voor een nieuwe bestuursploeg.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer