Voortaan verboden om heliumballonnen op te laten in Leuven

De stad Leuven voert een verbod in op het oplaten van heliumballonnen. “We viseren daarmee zeker niet een kind dat per ongeluk zijn ballon laat vliegen, maar wel de massa-evenementen waarop ballonnen worden opgelaten. De ballonresten belanden in de natuur en in de magen van heel wat dieren”, zegt schepen Thomas Van Oppens (Groen).

Thomas Van Oppens (Groen) hoopt dat andere gemeenten het Leuvense voorbeeld zullen volgen.
Vertommen Thomas Van Oppens (Groen) hoopt dat andere gemeenten het Leuvense voorbeeld zullen volgen.

Minister Koen Van den Heuvel (CD&V) overweegt een verbod op het oplaten van heliumballonnen, maar de stad Leuven wacht die maatregel niet af. Vanavond wordt op de gemeenteraad een reglement goedgekeurd om het oplaten van heliumballonnen op te laten op het grondgebied van de stad. De stad wil daarmee een voorbeeld stellen en hoopt dat andere gemeenten het voorbeeld zullen volgen. Schepen Thomas Van Oppens (Groen): “We viseren daarmee zeker niet een kind dat per ongeluk zijn ballon laat vliegen maar wel de massa-evenementen waarop ballonnen worden opgelaten. De ballonresten belanden in de natuur en in de magen van heel wat dieren.” In Schoten, Edegem en De Haan is zo’n verbod al een feit. In Oostende en Brussel mag het nog wel maar enkel na een aanvraag aan het stadsbestuur. Wie toch heliumballonnen oplaat –bijvoorbeeld op een trouwfeest- riskeert vanaf nu een GAS-boete in Leuven.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer