Vanderveken

200 jobs bedreigd bij koekjesfabriek Mondelez in Herentals: personeel legt werk neer

In de koekjesfabriek van Mondelez International in Herentals staan 200 banen op de tocht. Drie productielijnen zouden gesloten worden. “Dit komt onverwacht en hard aan”, reageren de vakbonden. Het personeel heeft intussen het werk neergelegd. “De hele fabriek ligt momenteel stil”, zegt Katleen Verhaegen van de liberale vakbond.

Eerder vandaag verspreidde de directie een persbericht waarin staat dat een herstructurering zonder naakte ontslagen mogelijk moet zijn.

In de koekjes- en chocoladefabriek in Herentals werken momenteel 1.019 mensen. Jaarlijks rollen er 68.000 ton koekjes onder de merknaam LU en 26.000 ton chocolade voor de merken Milka en LEO van de band. In mei 2018 kreeg de vestiging in Herentals nog een nieuwe baas: Pim Cavyn.

“Dit komt hard aan”

Volgens vakbondsman Jeffrey Goossens (ACV Voeding en Diensten) komt de herstructurering volledig onverwacht. “Dit komt hard aan. De mensen reageren verrast”, zegt hij in een reactie.

Het personeel van Mondelez heeft intussen het werk neergelegd. 
“De hele fabriek ligt momenteel stil”, reageert vakbondsvrouw Katleen Verhaegen. De staking zou zeker tot morgennamiddag duren. Dan zitten directie en vakbonden opnieuw rond de tafel.

Verhaegen hekelt nog de manier waarop de aankondiging werd bekendgemaakt. “De werknemers kregen ook geen toekomstperspectief op lange termijn”, klinkt het. 

De mensen van de Cha-Cha-lijn kregen onlangs nog te horen dat ze goed bezig waren. Nu moeten ze vernemen dat de lijn niet rendabel is op langere termijn

Jeffrey Goossens (ACV Voeding en Diensten)

Extern uitbesteed

De directie kondigde vandaag concreet aan dat drie productielijnen gesloten worden. “Het gaat daarbij dan nog om twee typisch Belgische producten: de Cha-Cha en de Cent Wafer. Die producten zullen extern uitbesteed worden. De derde lijn die gesloten wordt, betreft een van de lijnen voor de Tuc-koekjes”, voegt Jeffrey Goossens nog toe.

“De directie maakt zich sterk dat ze de ingreep gefaseerd over anderhalf à twee jaar kan opvangen zonder naakte ontslagen, door zoveel mogelijk beroep te doen op SWT (het vroegere brugpensioen, nvdr.).”

De mensen van de vroege ploeg zijn vanmiddag ingelicht, de mensen van de late ploeg deze namiddag. “De mensen reageren verrast, maar ook misnoegd. Zo kregen de mensen van de Cha-Cha-lijn onlangs nog te horen dat ze goed bezig waren. En vandaag moeten ze vernemen dat de lijn niet rendabel is op langere termijn”, besluit Goossens.

35 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • David Van acker

    Hahahahahahaha de regering van lopende zaken gaan 120000 jobs creëren tegen 2021, en allemaal met een grote lach!!! Ik denk dat er 120000 jobs verloren gaan tegen 2020. Hoe ze altijd aan die cijfers komen is mij een raadsel, in Vlaanderen alleen al zijn er 130.000 bedrijven fait gegaan en toch blijft men ontkennen dat er problemen zijn!! Hilarisch hoe België blijft lachen met al die onzin!

  • Steven Nevets

    Aandeelhouders ervaren nu éénmaal minder winst als verlies.

Lees meer