Vanderveken

200 jobs bedreigd bij koekjesfabriek Mondelez in Herentals: personeel legt werk neer

In de koekjesfabriek van Mondelez International in Herentals staan 200 banen op de tocht. Drie productielijnen zouden gesloten worden. “Dit komt onverwacht en hard aan”, reageren de vakbonden. Het personeel heeft intussen het werk neergelegd. “De hele fabriek ligt momenteel stil”, zegt Katleen Verhaegen van de liberale vakbond.

Eerder vandaag verspreidde de directie een persbericht waarin staat dat een herstructurering zonder naakte ontslagen mogelijk moet zijn.

In de koekjes- en chocoladefabriek in Herentals werken momenteel 1.019 mensen. Jaarlijks rollen er 68.000 ton koekjes onder de merknaam LU en 26.000 ton chocolade voor de merken Milka en LEO van de band. In mei 2018 kreeg de vestiging in Herentals nog een nieuwe baas: Pim Cavyn.

“Dit komt hard aan”

Volgens vakbondsman Jeffrey Goossens (ACV Voeding en Diensten) komt de herstructurering volledig onverwacht. “Dit komt hard aan. De mensen reageren verrast”, zegt hij in een reactie.

Het personeel van Mondelez heeft intussen het werk neergelegd. 
“De hele fabriek ligt momenteel stil”, reageert vakbondsvrouw Katleen Verhaegen. De staking zou zeker tot morgennamiddag duren. Dan zitten directie en vakbonden opnieuw rond de tafel.

Verhaegen hekelt nog de manier waarop de aankondiging werd bekendgemaakt. “De werknemers kregen ook geen toekomstperspectief op lange termijn”, klinkt het. 

De mensen van de Cha-Cha-lijn kregen onlangs nog te horen dat ze goed bezig waren. Nu moeten ze vernemen dat de lijn niet rendabel is op langere termijn

Jeffrey Goossens (ACV Voeding en Diensten)

Extern uitbesteed

De directie kondigde vandaag concreet aan dat drie productielijnen gesloten worden. “Het gaat daarbij dan nog om twee typisch Belgische producten: de Cha-Cha en de Cent Wafer. Die producten zullen extern uitbesteed worden. De derde lijn die gesloten wordt, betreft een van de lijnen voor de Tuc-koekjes”, voegt Jeffrey Goossens nog toe.

“De directie maakt zich sterk dat ze de ingreep gefaseerd over anderhalf à twee jaar kan opvangen zonder naakte ontslagen, door zoveel mogelijk beroep te doen op SWT (het vroegere brugpensioen, nvdr.).”

De mensen van de vroege ploeg zijn vanmiddag ingelicht, de mensen van de late ploeg deze namiddag. “De mensen reageren verrast, maar ook misnoegd. Zo kregen de mensen van de Cha-Cha-lijn onlangs nog te horen dat ze goed bezig waren. En vandaag moeten ze vernemen dat de lijn niet rendabel is op langere termijn”, besluit Goossens.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer