Yoleen Van Camp.
BELGA Yoleen Van Camp.

Deontologische commissie buigt zich over uitschuiver van eerste schepen Yoleen Van Camp

De deontologische commissie van de stad gaat het voorval tussen de eerste schepen Yoleen Van Camp (N-VA) en marktkramer Geert Luyckx verder beoordelen. Dat doet ze op vraag van meerderheidsfracties N-VA en CD&V. Schepen Van Camp beging op de gemeenteraad van afgelopen week een uitschuiver door financiële informatie van de marktkramer openbaar te maken.

De poppen gingen aan het dansen tijdens de gemeenteraad van afgelopen dinsdag, toen gewezen burgemeester Jan Bertels (sp.a) in een toegevoegd agendapunt gericht aan schepen Van Camp zich vragen stelde bij de weigering van marktkramer Geert Luyckx tot het marktcomité. Die zou geweigerd zijn omdat hij politiek actief is, terwijl hij bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen wel op de lijst van Open Vld-HNM stond maar niet verkozen raakte en dus ook geen mandaat uitoefent.

Mea culpa

Van Camp bood haar excuses aan, maar gaf daarna nog aan dat openstaande facturen van de marktkramer bij de stad hadden bijgedragen tot de beslissing. Oppositieraadsleden Jan Bertels en Peter Verpoorten (Groen) vonden haar gedrag ongehoord en marktkramer Geert Luyckx besloot klacht in te dienen bij gelijkekansencentrum Unia en de Vlaamse overheid. Nadien bleek ook nog eens dat de openstaande factuur, waarover het vermoedelijk ging, wellicht niet correct verstuurd was door de vorige marktleider.

Via een persmededeling sloeg Van Camp nadien opnieuw mea culpa. Daarin benadrukt ze dat enkel zij hiervoor politiek en persoonlijk verantwoordelijk is en dat haar collega’s van het schepencollege en het bestuur er geenszins bij betrokken zijn. “Missen is menselijk, het kan nooit de bedoeling zijn om mensen voor hun politieke overtuiging of betrokkenheid uit te sluiten uit het marktcomité of eender welk bestuurlijk orgaan”, klinkt het. “Het was ook niet de bedoeling om de privacy van de betrokkene in het gedrang te brengen tijdens het antwoord op de gemeenteraad.”

De fractieleiders van CD&V en N-VA hebben intussen de voorzitter van de gemeenteraad verzocht om de deontologische commissie van de stad samen te roepen om het voorval te bespreken. “Niet alleen het gegeven of dit technisch-juridisch-politiek-deontologisch anders aangepakt had moeten worden, is belangrijk, ook het menselijke aspect moet grondig bekeken worden.” Het stadsbestuur zal ook nog een transparant kader voor het marktcomité uitwerken.

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Marnix Malone

    Is gewoon inbreuk op de privacy en laster. Ik zou zelfs een schadevergoeding eisen!

Lees meer