Johan en Crist'l Van Looy met Lucienne De Meyer bij het nieuwe nummer 23.
Foto Vanderveken Johan en Crist'l Van Looy met Lucienne De Meyer bij het nieuwe nummer 23.

Eén op vier huizen is hernummerd

SINDS 2015 IS ADRES VAN 3.709 WONINGEN AANGEPAST

Het hernummeringsproject in Herentals is afgerond. Sinds de zomer van 2015 hebben 3.709 woningen een nieuw huisnummer gekregen. Dat is goed voor ongeveer 25 procent van alle woningen in Herentals. "Ik ben blij met 23 als nieuw huisnummer. Mijn twee kinderen zijn jarig op de 23ste. Het is een beetje mijn geluksgetal", vertelt Lucienne De Meyer.

De afgelopen decennia zijn veel huizen bijgebouwd in de stad. Dat gaf na een tijd problemen bij het toekennen van de huisnummers. In verscheidene straten kwamen dezelfde huisnummers meermaals voor, maar dan aangevuld met een klein ondernummer of een letter. Vooral voor bpost en de hulpdiensten was dat heel verwarrend.


De Meidoornlaan in Herentals was de laatste straat van het hele project. De woning van Lucienne De Meyer (83) was één van de laatste die een nieuw huisnummer heef gekregen. "Ik woon hier al sinds 1958", vertelt Lucienne. "Tot op vandaag is het altijd nummer 5 geweest. Vanaf nu is het plots nummer 23. Dat zal wel even wennen zijn, maar een grote verandering is het voor mij niet. Mijn twee kinderen en één van mijn kleinkinderen zijn allemaal jarig op de 23ste. Het is een beetje mijn geluksgetal. Ik ben wel blij met 23 als nieuw huisnummer", vertelt Lucienne.

Gratis postkaarten

Twee maanden geleden kreeg Lucienne een brief in de bus met de aankondiging dat haar huisnummer veranderd werd. De stad brengt zelf al heel wat instanties op de hoogte van deze aanpassing. De hulpdiensten, bpost en Diftar bracht het stadsbestuur zelf op de hoogte. "Bij de brief zaten nog tien postkaarten die ik vrij mag versturen om mijn adresverandering aan te kondigen", vervolgt Lucienne. "Volgende week moet ik nog even langs het stadhuis met mijn identiteitskaart en dan is alles in orde."


De administratieve rompslomp van zo'n nummerverandering valt voor de bewoners dus nog redelijk mee. Dat was ook een bewuste keuze van het stadsbestuur. "Op basis van een schema zijn we vanaf 2015 gestart met de hernummering", vertelt burgemeester Jan Bertels (sp.a). "We hebben dat bewust heel gespreid gedaan, zodat iedereen voldoende tijd kreeg om zijn identiteitskaart te laten aanpassen in het stadhuis. We hebben ook proactief proberen te handelen en hebben alle gps-operatoren en nutsvoorzieningen op de hoogte gebracht. Zo hebben de inwoners daar zelf geen overlast van", vertelt Bertels.

Ook vergunningen

"Het project kan nu afgesloten worden voor de komende tientallen jaren. Bij de hernummering hebben we ook rekening gehouden met alle stedenbouwkundige vergunningen. Die gebouwen hebben we allemaal een fictief nummer gegeven, zodat we over enkele jaren niet weer met hetzelfde probleem geconfronteerd worden", vervolgt Bertels. In totaal waren 108 straten en 7.369 inwoners betrokken.

Lees meer