6 Baobab Beach Terras opende vrijdagmiddag de deuren voor het publiek.
Peter Vanderveken Baobab Beach Terras opende vrijdagmiddag de deuren voor het publiek.

Zomerbar in Herentals heeft plaats voor bijna 750 (!) bezoekers op reuzenterras: “Nee, dat valt niet onder ‘evenementen’”

Op het Herentalse industrieterrein langsheen de E313 opent vandaag misschien wel hét grootste terras van België. Baobab Beach Terras kan bijna 750 mensen een plaats geven op zijn terrein van 3.000 vierkante meter, gevuld met tafels en stoelen. Om dat veilig te laten verlopen, vraagt de organisatie enkel dat mensen in hun eigen bubbel blijven.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De afmetingen van Baobab Beach Terras blijven eigenlijk exact hetzelfde als vorig jaar. Maar terwijl er toen nog tweeduizend mensen terecht konden voor onder meer een optreden van André Hazes Jr. is de capaciteit van het terras dit jaar beperkt tot een kleine 750 personen. In coronatijden is dat natuurlijk een mooi aantal. Er zijn dan ook enkele voorzorgsmaatregelen. “Mensen zijn welkom in hun bubbel van 2 tot 15 personen op ons terras”, weet organisator Kristof Van Loy. “Omdat we geen tafels mogen verschuiven is het steeds aangeraden om op voorhand met je bubbel te reserveren, zo kan het publiek perfect ingedeeld worden op ons terras. Hostessen begeleiden iedereen die arriveert aan de ingang naar hun plekje. Er staan trouwens 128 tafels op ons terras, telkens afwisselend in hoogte en met twee meter afstand ertussen. Wanneer we de opgelegde regeltjes exact zouden gevolgd hebben, konden we meer mensen een plekje geven bij Baobab Beach Terras, maar op deze manier willen we echt elk risico vermijden.” Dit keer zijn er ook geen grote fuiven op Baobab Beach. “Evenementen zijn niet toegestaan”, weet organisator Kristof Van Loy. 

6 Uitbater Kristof Van Loy geniet van het zonnetje op het Baobab Beach Terras.
Peter Vanderveken Uitbater Kristof Van Loy geniet van het zonnetje op het Baobab Beach Terras.

Stralende zomer

“De burgemeester en de stedelijke administratie hebben ons enorm geholpen en gesteund”, vertelt Danny Vermeijen, woordvoerder van Baobab Beach Terras. “We gaan ook voornamelijk met Herentalse leveranciers werken om lokale ondernemingen te steunen. Ons terras kwam uiteindelijk tot stand door een goede samenwerking tussen echt veel mensen. We zien Baobab Beach Terras als een ideale verbinding tussen het stadscentrum van Herentals, waar het trouwens ook gezellig vertoeven is op de talrijke terrasjes, en de buurgemeenten.” De organisatoren hopen vanzelfsprekend op een stralende zomer met vele bezoekers. “Ons terras is dan wel voor de helft overdekt, toch hopen we op een stralend zonnetje de komende maanden”, vult Kristof Van Loy aan. “Het was een titanenwerk om dit in een dikke twee weken in elkaar te knutselen, maar we zijn er keihard voor gegaan met een fantastisch resultaat tot gevolg.”

6 Deze twee gingen volop voor de zomerse sfeer en bestelden een cocktail.
Peter Vanderveken Deze twee gingen volop voor de zomerse sfeer en bestelden een cocktail.

Herentals’ Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) stelt dat de noodplanningsdienst van de stad een positief advies gaf, al volgt er wel nog een rondgang bij de opening. “Het gaat niet om een evenement, want er zijn geen activiteiten zoals optredens en er wordt bijvoorbeeld geen inkomgeld gevraagd”, zegt ze. De zomerbar zal ‘s avonds ook gewoon sluiten om 1 uur en heeft dinsdag als sluitingsdag.

Horeca-aangelegenheid

Het kabinet van Antwerps gouverneur Cathy Berx bevestigt vrijdagmiddag dat soortgelijke initiatieven als horeca kunnen worden beschouwd. “Daar staat geen capaciteitslimiet op, zolang de regels rond onder meer afstand en bubbels gerespecteerd worden”, klinkt het. “We laten het in het algemeen wel aan de lokale besturen over om een concrete inschatting te maken van een initiatief. Zij staan er dichter bij en zijn voldoende gebrieft. We hebben net nog een vergadering met tientallen burgemeesters gehad over de meest recente beslissingen van de Veiligheidsraad.”

6 Omdat het terras zo groot is, kunnen bezoekers makkelijk afstand houden.
Peter Vanderveken Omdat het terras zo groot is, kunnen bezoekers makkelijk afstand houden.
6 Je kan er plaatsnemen in knusse zetels.
Peter Vanderveken Je kan er plaatsnemen in knusse zetels.
6
Peter Vanderveken

33 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • Natascha van Groeningen

    De plaatselijke horeca heeft nog niet genoeg geleden dat ze daar nu een zomerbar gaan openen is ook weer een streep door de rekeningen van lokale horeca. Maar ja, burgemeesters en ministers komen met alles weg zonder gevolg. Wij moeten ons aan 80 decibel houden luider mag niet, dj mag niet. Maar in de zomerbar dan weer wel . Restaurants verhogen hun prijzen en hebben het voordeel met de 6% regel, maar voor het café telt dit niet want alcohol is een luxe artikel en niet levensnoodzakelijke.

  • kurt helskens

    Super! ieder horecabedrijf moet zijn mogelijkheden benutten, top

Lees meer