3 Oprichtster Mieke De Wit verzorgt een jonge vos, het 1.000ste dier dat dit jaar binnengebracht werd bij VOC Neteland.
Peter Vanderveken Oprichtster Mieke De Wit verzorgt een jonge vos, het 1.000ste dier dat dit jaar binnengebracht werd bij VOC Neteland.

2020 wordt recordjaar: vosje is al 1.000ste gewonde dier bij VOC Neteland

Bij VOC Neteland in Herenthout is deze week het 1.000ste dier binnengebracht ter verzorging. Dat maakt van 2020 een recordjaar. 

Heeft het te maken met de groeiende naambekendheid, met de wind van de afgelopen dagen waardoor dieren uit hun nest waaien of met het feit dat mensen in tijden van corona meer op stap gaan in de natuur? Oprichtster Mieke De Wit van VOC Neteland heeft er alvast het raden naar, maar dit jaar werden al meer gewonde dieren binnengebracht dan ooit in dezelfde periode.

Dagelijks komen nieuwe gewonde dieren binnen. De teller staat nu al op 100 meer dan in dezelfde periode vorig jaar

Mieke De Wit, oprichtster VOC Neteland

“Deze week werd onze duizendste patiënt van dit jaar binnengebracht, een record”, zegt Mieke. “Ondertussen loopt de teller verder. Elke dag worden tientallen dieren bij ons afgezet. We kregen nu ongeveer 100 patiënten meer binnen dan in dezelfde periode van vorig jaar. Die stijgende trend zet zich nu al vele jaren door.”

Drie vosjes

Bij VOC Neteland, één van de tien opvangcentra voor wilde dieren in Vlaanderen, zitten momenteel drie vosjes. Ze worden grootgebracht worden door de medewerkers. “De waaier aan diersoorten die we binnenkrijgen is erg divers”, zegt Mieke. “Kool- en pimpelmezen zien we het vaakst, maar ook mussen en spechten zagen we al passeren. Naast de vogels en de drie vossen valt het ook op dat er vele haasjes verzorgd worden dezer dagen. Ze krijgen de beste zorgen, net als het reekalfje en de vele eekhoorns die momenteel bij ons verblijven.”

3 Twee medewerkers van VOC Neteland voederen eekhoorns.
Jurgen Geyselings Twee medewerkers van VOC Neteland voederen eekhoorns.

Risicogroep

De drie vaste medewerkers, Mieke De Wit, Celeste Dillen en Stien Van Hoof lopen de zolen vanonder hun schoenen. Dat het opvangcentrum gesloten is voor het publiek wil daarom nog niet zeggen dat het gesloten is voor de dieren. Gewonde dieren kunnen nog steeds binnengebracht worden in het opvanghuisje vooraan. Het opvangcentrum besloot om in coronatijden zo weinig mogelijk beroep te doen op vrijwilligers op hun terrein aan de Langstraat omdat veel van hen tot de risicogroep behoren.

De schrik zit erin dat de opendeurdag begin september niet zal mogen plaatsvinden. Dat zou een financiële aderlating zijn

Mieke De Wit, VOC Neteland

Dat het opvangcentrum geen bezoekers over de vloer krijgt, is een flinke financiële domper. De cafetaria en het terras blijven dicht, net als het winkeltje. “Ondertussen vrezen we ook dat de opendeurdag begin september niet zal mogen plaatsvinden. Daar komen toch om en bij de tweeduizend bezoekers op af”, vertelt Mieke. VOC Neteland plaatste wel een doos voor giften in het opvanghuisje. Wie een steentje wil bijdragen, vindt meer info op www.vocneteland.be.

Pensioen

Mieke De Wit is ondertussen bezig aan haar laatste maanden in het opvangcentrum. De grondlegster van VOC Neteland zal op 1 oktober met pensioen gaan. Ze startte vele jaren geleden met het opvangen van gewonde dieren bij haar thuis. Haar passie werd haar job in 2013, toen het VOC Neteland een nieuwe grote thuishaven kreeg in de Langstraat. 

“Altijd rechtstaan en de dieren verzorgen van ‘s morgends tot ‘s avonds kruipt serieus in mijn knoken”, verduidelijkt Mieke. “Of ik het VOC zal missen? Ik kan het wel van me afzetten, zeker met alle fantastische vrijwilligers en vaste medewerkers die hier rondlopen. Zo kan ik eind dit jaar met een gerust gemoed verhuizen naar een rustig plekje in het midden van de natuur in Frankrijk. Ik heb mezelf ondertussen al een verrekijker cadeau gedaan om ginds ten volle van de fauna en flora te kunnen genieten.”

3 Het gebouw van VOC Neteland in Herenthout.
VOC Neteland Het gebouw van VOC Neteland in Herenthout.

Lees meer