3 Burgemeester Stijn Raeymaekers (r.) en schepen van Cultuur Machteld Ledegen onthullen het herdenkingsbord in het bijzijn van Ronny Neefs van de Nationale Strijdersbond.
Gemeente Herenthout Burgemeester Stijn Raeymaekers (r.) en schepen van Cultuur Machteld Ledegen onthullen het herdenkingsbord in het bijzijn van Ronny Neefs van de Nationale Strijdersbond.

Herdenkingsbord voor neergestorte Britse bommenwerper tijdens WOII onthuld

Aan de Itegemse Steenweg in Herenthout is dinsdag een herdenkingsbord onthuld voor de fatale crash van een Lancaster ME 737-vliegtuig op die plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Als eerbetoon aan de burgerlijke en militaire slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog werd op de hoek van de Itegemse Steenweg en de Gruisdreef in Herenthout het erfgoedbord onthuld dat het verhaal van de dramatische nacht van 11 op 12 mei in 1944 reconstrueert. Het was dinsdag exact 76 jaar geleden dat een geallieerde Lancaster ME 737 neerstortte op deze plek. Twee bemanningsleden konden destijds aan de dood ontsnappen. De lichamen van de vijf andere bemanningsleden werden al tijdens de oorlog geborgen. Door de ontploffing van het toestel werd de woning aan de overkant van de straat bijna volledig verwoest.

Afgelopen zondag zouden we het einde van de oorlog herdenken met een colonne van oude militaire voertuigen, maar corona besliste er jammer genoeg anders over

Machteld Ledegen, schepen van Cultuur

“Normaal gezien hadden we op zondag 10 mei het 75-jarige einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht”, weet schepen van Cultuur Machteld Ledegen. “Een colonne van oude militaire voertuigen zou langs crashsites van geallieerde vliegtuigen in Herentals, Olen en Herenthout trekken en aan de Itegemse Steenweg zou een herdenkingssite onthuld worden. Maar corona besliste hier anders over.”

3 Het herdenkingsbord van de fatale crash
Gemeeente Herenthout Het herdenkingsbord van de fatale crash

Herdenkingszuil

Burgemeester Stijn Raeymaekers en schepen van cultuur Machteld Ledegen legden in het bijzijn van Ronny Neefs, afgevaardigde van de Nationale Strijdersbond, een krans neer op de site en hielden een minuut stilte. “Tijdelijk werden hier twee vlaggenmasten met Belgische en Britse vlag neergepoot op de plaats waar de Lancaster ME 737 neerstortte”, vertelt de burgemeester. “Nog voor de zomer zal hier een herdenkingszuil verschijnen. Met een bijhorend rustbankje is dit dan de ideale plek om te passeren tijdens een fiets- of wandeltocht.”

De geplande karavaantocht is ondertussen verplaatst naar volgend jaar. Dan zullen de oude militaire voertuigen te bezichtigen zijn op 9 mei 2021.

3 Een Lancaster ME 737.
RV Een Lancaster ME 737.

Lees meer