File aan het containerpark van Mechelen-Noord
David Legreve File aan het containerpark van Mechelen-Noord

Recyclageparken verplichten mondmasker: “Social distancing onvoldoende gerespecteerd”

Wie een recyclagepark van IVAREM bezoekt, wordt vanaf volgende week verplicht een mondmasker te dragen. “We krijgen steeds vaker de melding dat bezoekers de social distancing niet respecteren”, luidt de motivatie.

De parken openden een paar weken geleden, met een aantal beperkende maatregelen. Daar komt er vanaf 18 mei nog eentje bij: je moet een mondmasker dragen.

“De meeste van deze maatregelen worden gerespecteerd, maar we zien de aandacht wel week na week verslappen”, zegt Koen Anciaux, voorzitter IVAREM. “Bezoekers komen te vaak te dicht bij de parkwachters en andere bezoekers.”

“De Nationale Veiligheidsraad beveelt het dragen van mondmaskers sterk aan op plaatsen waar social distancing niet kan gegarandeerd worden. Om de gezondheid van onze medewerkers en die van alle bezoekers te beschermen heeft de raad van bestuur beslist dat iedereen verplicht een mondmasker moet dragen.”

Het bedekken van neus en mond met een sjaal of bandana wordt niet toegelaten, want dat biedt volgens IVAREM immers niet dezelfde bescherming als een mondmasker.

Textiel

Vanaf 25 mei is het overigens opnieuw mogelijk om textiel en herbruikbare goederen naar het recyclagepark te brengen. Asbestcement kan voorlopig nog niet gebracht worden omdat de nodige FFP3-mondmaskers niet beschikbaar zijn.

Meer info op www.ivarem.be/corona.

Lees meer