De man sloeg telkens toe in bestelwagens van zelfstandigen. (illustratiebeeld)
Kristof Pieters De man sloeg telkens toe in bestelwagens van zelfstandigen. (illustratiebeeld)

4 jaar cel voor 72 inbraken in bestelwagens van zelfstandigen: “Het leek de grot van Ali Baba”

Een 41-jarige Bulgaar heeft in de Brugse rechtbank 4 jaar cel gekregen voor liefst 65 inbraken en 7 pogingen in bestelwagens van zelfstandigen. Aleksandr P. sloeg vooral toe in West-Vlaanderen. In een garagebox van z’n heler in Nieuwerkerken bij Aalst troffen speurders naar eigen zeggen “een grot van Ali Baba” aan.

West-Vlaanderen werd in 2018 en 2019 geconfronteerd met een stijgend aantal inbraken in bestelwagens van zelfstandigen. Telkens werd het slot van de achterdeur geforceerd en werd voor duizenden euro aan werkmateriaal uit de laadruimte meegenomen. “Er waren soms meerdere inbraken per nacht”, vertelde procureur Fien Maddens in de Brugse rechtbank. “Via de ANPR-camera’s kregen we een nummerplaat in het vizier, die ingeschreven was in een Luxemburg en gekoppeld was aan een Citroën C5.”

Afgeluisterde telefoongesprekken

De eigenares bleek de wagen op 20 september 2018 te hebben verkocht aan “twee mannen van buitenlandse origine”. Het verkoopcontract leidde de speurders tot bij de Bulgaar Aleksandr P. (41). Op afgeluisterde telefoongesprekken was te horen hoe de man instructies gaf over de verkoop van werkmateriaal aan een 56-jarige landgenoot. Zijn garagebox in Nieuwerkerken bij Aalst lag volgestouwd met gestolen spullen. Speurders omschreven de ruimte als een ware “grot van Ali Baba”. Op 20 mei vorig jaar konden ze de heler en P. in de boeien slaan, terwijl ze gestolen werkmateriaal aan het overladen waren in een bestelwagen.

P. kon volgens het parket gelinkt worden aan 65 inbraken en 7 pogingen in onder meer Oostkamp, Tielt, Oostende, Brugge, Lummen, Gent en Kontich. Hij kreeg daarvoor 4 jaar effectief. Zijn advocate Nadia Lorenzetti had vergeefs om een mildere straf gevraagd. Rozalin D., de heler van P., kreeg voor zijn aandeel 30 maanden gevangenisstraf. Hij kwam niet opdagen in de rechtbank en werd bij verstek veroordeeld.

Lees meer