Illustratiebeeld De Lijn bus
De Lijn Illustratiebeeld De Lijn bus

Rechtbank beveelt internering van veertiger die maandenlang jongetje op bus betast

De rechtbank beveelt de internering van een 46-jarige man uit Herk-de-Stad die van september 2016 tot mei 2017 een minderjarige jongen uit Hechtel-Eksel betastte op de bus. “De man lijdt aan een geestesstoornis die zijn oordeelsvermogen of de controle over zijn daden tenietdoet en het gevaar bestaat dat hij opnieuw gelijkaardige feiten zal pleiten”, klinkt het in het vonnis.

In het verleden werd de veertiger al veroordeeld voor gelijkaardige feiten bij minderjarige kinderen op de bus en bij een volleybalclub. Bovendien was hij eerder ook al in het bezit van kinderporno. Ondanks strenge voorwaarden kon hij zijn driften niet onder controle houden. “Het slachtoffer nam elke dag de bus vanuit Hechtel-Eksel en werd ’s avonds geconfronteerd met de beklaagde. Die zette zich steevast naast het slachtoffer, trok zijn benen uiteen en betastte de jongen”, vatte de procureur de feiten tijdens de behandeling op 11 september samen.

Een vriendinnetje van het slachtoffer maakte al eens melding van wat er op de bus gebeurde. Op die manier werden de vader van de jongen en de school op de hoogte gebracht. Ondanks veiligheidsmaatregelen bleef de man actief. Ook al gaf het slachtoffer geregeld zelf aan dat hij dit niet wilde. Soms kreeg hij zelfs sms’jes van de man dat hij werd gemist.

Camerabeelden

Toch eindigde het verhaal pas écht op 8 mei 2017 toen drie dames gechoqueerd beelden konden maken van wat de veertiger allemaal deed. Daarmee stapten ze naar de politie. De man bleef alles minimaliseren en in de mate van het mogelijke ontkennen, ook al lieten de camerabeelden weinig aan de verbeelding over. Hij belandde zelfs nog een keer op de bewuste bus, nadat hij naar eigen zeggen zijn verbinding had gemist.

Meester Verachtert benadrukte namens de burgerlijke partijen dat de impact enorm was. De jongen werd een hele periode persoonlijk naar Herk-de-Stad gebracht, omdat hij volledig ontredderd niet meer in staat was de bus te nemen. “De beklaagde heeft weinig schuldinzicht, weinig inlevingsvermogen en houdt zich niet aan de voorwaarden.” Eerder vorderde de procureur in dit dossier vier jaar cel, maar toen werd een deskundige aangesteld om de man volledig te onderzoeken.

Schadevergoeding van 5.729,60 euro

Zelf kon de man de feiten maar met horten en stoten toegeven. “Ik heb hem aangeraakt en de rest weet ik niet meer”, stamelde hij. De man moet zelf de gerechtskosten van ruim 2.600 euro ophoesten en moet aan het slachtoffer en zijn ouders in totaal 5.729,60 euro aan schadevergoedingen betalen.

5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • lucien luyten

    Bijna een jaar heeft dat geduurd ????? Komaan zeg !

  • Jonathan Wouters

    De man deed het in het verleden al meermaals... En nu, dankzij onze justitie, heeft een kind het opnieuw moeten ondergaan. Getekend voor het leven is da manneke omdat men perverse smeerlappen niet uit de maatschappij houdt.

Lees meer