Schepen van Milieu Rick Brans aan een vuilnisbak op de Botermarkt, ook deze zijn al voorzien van een asbakje net als de nieuwe slimme exemplaren die er bij komen.
Bollen Schepen van Milieu Rick Brans aan een vuilnisbak op de Botermarkt, ook deze zijn al voorzien van een asbakje net als de nieuwe slimme exemplaren die er bij komen.

Stad investeert in extra en slimme vuilnisbakken om alles netjes te houden

Diest blijft investeren in een propere en onderhouden stad. Alle publieke vuilnisbakken in de stad en de deelgemeenten worden gedetailleerd in kaart gebracht en vanaf begin juli registreert men tevens elke ophaalronde. Met die info wil de stad de vinger aan de pols houden en uitpuilende vuilnisbakken vermijden.

“Vanaf begin juli registreert onze dienst openbaar domein bij elke ophaalronde in welke mate de vuilnisbakken gevuld zijn, of er sluikstort aanwezig is en of de vuilnisbak hersteld moet worden. De arbeiders scannen de QR-code van de vuilnisbak en geven aan in de app of de vuilnisbak vol, halfvol, of nog bijna leeg is. Ook beschadidingen en sluikstort kunnen zo bijgehouden worden. Deze registratie zorgt ervoor dat we waar nodig de ophaalrondes kunnen bijsturen of vuilnisbakken kunnen bijplaatsen”, zegt schepen van Milieu Rick Brans.

Extra vuilnisbakken

“Er is in onze stad vraag en nood aan extra vuilnisbakken. Op sommige plaatsen staan er geen of staan ze te ver van elkaar. Zo is de afstand in de Hasseltsestraat tussen twee exemplaren te groot. Ook in parken in de buurt van zitbanken gaan we er plaatsen. Er zouden 47 extra vuilnisbakken bijkomen. We willen alle vuilnisbakken bovendien ook uitrusten met aparte asbakken, zoals de bestaande vuilnisbak op de Botermarkt”, zegt de schepen. “We werken hiervoor samen met Limburg.net, die zorgt voor de software en de begeleiding. Dit initiatief past in de visie van de stad om met slimme toepassingen en digitale technologie haar dienstverlening te verbeteren. In een latere fase van het project kunnen vuilnisbakken uitgerust worden met sensoren die de vullingsgraad automatisch registreren.”

Lees meer