Aan kruispunt De Patriot stierven 23 burgers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.
Google Maps Aan kruispunt De Patriot stierven 23 burgers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Dienst Erfgoed zoekt documenten over oorlogsmonument De Patriot (waar 23 onschuldige burgers stierven)

Op 3 september is het 75 jaar geleden dat 23 burgers werden gedood in Herne. Om die gruwelijke gebeurtenis te herdenken, zoekt dienst Erfgoed naar documenten, voorwerpen, foto’s en verhalen. 

Op 3 september 1944 schoten Duitse troepen 23 burgers dood aan kruispunt De Patriot. Het was een van de laatste - maar ook bloedigste - stuiptrekkingen van de Tweede Wereldoorlog. Aan De Patriot staat sinds 2012 een gedenksteen.

Om de 75ste verjaardag van de gruwelijke gebeurtenis te herdenken, zoekt de dienst Erfgoed van de gemeente Herne naar documenten, foto’s, voorwerpen of verhalen over wat er die bewuste septemberdag, ‘Kermiszondag’, gebeurde aan het kruispunt van de Geraardsbergse- en de Edingsesteenweg. Wie iets heeft, kan dat doorsturen naar erfgoed@herne.be. Op zondag 8 september zal er ook een herdenkingsplechtigheid plaatsvinden.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer