Ophaling huishoudafval niet langer gratis

GEMEENTEBESTUUR TREEDT NOG 90 EURO PER GEZIN BIJ IN NIEUWE REGELING

De kleinste gemeente van het land treedt vanaf 1 januari toe tot limburg.net, de intercommunale die instaat voor de ophaling van het huishoudelijk afval. Het betekent dat de 34 huishoudens voortaan uit eigen zak moeten betalen voor hun afval. "We zijn niet verplicht tot limburg.net toe te treden, maar we hebben geen keuze", zegt burgemeester Claudy Prosmans.

Nog tot eind maart 2017 valt Herstappe onder de regeling die de gemeente met Tongeren heeft bedongen voor de ophaling van het huishoudelijk afval. "Twee keer in de maand worden de huisvuilzakken en de groene bak met afval van groenten en fruit uit de tuin opgehaald", legt Prosmans uit. "Gezinnen en alleenstaanden moeten hiervoor geen cent betalen. En ze mogen hun huishoudelijk vuil in om het even welke zak buiten zetten." Al het andere afval brengen ze naar het containerpark van de stad.

Uit eigen zak

Tongeren trad al eerder toe tot limburg.net die op het industrieterrein Overhaem een nieuw containerpark heeft gebouwd. Het betekent dat niet de stad, maar limburg.net voortaan de afvalfactuur naar de huishoudens stuurt. "Vanaf 1 april 2017 gebeurt hetzelfde bij ons", weet de burgemeester te vertellen. "Tot nog toe moesten de inwoners niks uit eigen zak betalen. De gemeente nam de kosten voor z'n rekening. Per jaar betaalden we 4.600 euro aan Tongeren, en dat blijven we doen tot eind maart volgend jaar. Daarna betalen we aan limburg.net jaarlijks hetzelfde bedrag. Alleen, de gemeente komt nu tussen met 3.060 euro, of exact 90 euro per huishouden."

Geen voordeeltarief

"De rest dragen de 34 huishoudens bij. Het bedrag verschilt naargelang de grootte van de gezinnen. Zo is het tarief voor een éénpersoonsgezin voortaan 34 euro. Voor gezinnen met twee personen is dat 46 euro. Gezinnen die uit drie personen bestaan, betalen 53 euro en gezinnen vanaf vier personen 59 euro. Daar komt nog bij dat de huishoudens elk jaar een sticker moeten aanbrengen op de gft- bak. En die kost 40 euro per jaar."

De huishoudens krijgen huisvuilzakken gratis. Het zijn de zogenaamde tegoedzakken. De gezinnen en alleenstaanden in Herstappe kunnen vanaf april dit jaar met hun identiteitskaart niet enkel hun afval achterlaten in het containerpark van Tongeren, maar ook in alle andere containerparken in de provincie waar limburg.net een recyclagepark heeft gebouwd. Kan Herstappe als kleinste gemeente van het land niet genieten van een voordeeltarief dat goedkoper uitvalt? "Herstappe wordt volwaardig lid van limburg.net", aldus Chris Somers, directeur van limburg.net. "Elke vennoot (lees, gemeente die instapt) is gelijk. We maken geen onderscheid en we passen dezelfde tarieven toe als andere gemeenten die lid zijn van onze organisatie."

Burgemeester Claudy Prosmans zet de vuilzakken buiten. Voortaan zal het aanbieden van huisvuil niet meer gratis zijn voor de inwoners.
TONY VAN GALEN Burgemeester Claudy Prosmans zet de vuilzakken buiten. Voortaan zal het aanbieden van huisvuil niet meer gratis zijn voor de inwoners.

Lees meer