Binnennkort autodelen in Herzele
RV Binnennkort autodelen in Herzele

Binnenkort twee deelwagens in Herzele

Herzele beschikt binnenkort over twee deelwagens. “Tegen 2030 maar liefst 40 procent minder CO2 uitstoten, is de doelstelling van het klimaatplan Zuid-Oost-Vlaanderen. Inzetten op autodelen is één van de acties uit dat plan”, zegt schepen van Klimaat Ronny Herremans (CD&V en Partners).

Samen met Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Lede, Geraardsbergen, Lierde, Aalst en Maarkedal schreef Herzele zich in voor het project ‘Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen’ van SOLVA. “Het intergemeentelijk samenwerkingsverband diende vervolgens een subsidiedossier in bij het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid en kreeg groen licht. Elke gemeente besliste om zelf ook nog 7.000 euro uit te trekken. Met het totale bedrag kan elke gemeente twee elektrische wagens kopen en de standplaats voor de wagens inrichten. Er zal ook een grote communicatiecampagne komen en een lanceringsevenement. Autodelen.net zal ons begeleiden. Volgend jaar in januari hopen we te starten”, zegt schepen Ronny Herremans.

Herzelenaren zullen de twee elektrische wagens kunnen huren voor hun verplaatsingen. “We halen onze uitstoot naar beneden, vergroenen het wagenpark op onze wegen en inwoners die slechts zelden een wagen nodig hebben, sparen zo geld uit. Waar de elektrische wagens gestationeerd worden, weten we nog niet. Daar denken we nu volop over na. We onderzoeken ook of onze ambtenaren de wagens kunnen gebruiken voor hun dienstverplaatsingen als ze niet verhuurd zijn", vult schepen van Mobiliteit Jan Van Damme (Open Vld) aan.

Momenteel zit het project in de opstartfase. Herzele gaat samen met de zeven andere gemeenten en SOLVA op zoek naar een aanbieder van de auto’s.

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer