Exclusief voor abonnees

Carina Van Cauter (Open Vld): “Een vrouw als minister van Sport. Dat zou toch mooi zijn, niet?”

Lijsttrekker voor Vlaams Parlement over haar ambities en verwezenlijkingen

In 2014 werd ze verkozen als beste parlementslid. Vooral haar werk binnen de commissie Justitie, de commissie Seksueel Misbruik en haar wet die het verwerven van de Belgische nationaliteit verstrengt, werden hiervoor in rekening gebracht. Deze legislatuur was Carina Van Cauter de stuwende kracht achter het nieuwe erfrecht. Als geboren wielerdochter en voorzitter van Cycling Vlaanderen afdeling Oost-Vlaanderen staat ze ook haar mannetje buiten de politiek.

2 Carina Van Cauter smijt zich in de verkiezingsstrijd.
Geert De Rycke Carina Van Cauter smijt zich in de verkiezingsstrijd.

Ik draag de wielersport inderdaad een groot hart toe. Ik ben voorzitter van de commissie Vrouwenwielrennen van Belgian Cycling en juridisch adviseur met raadgevende stem in de Raad van Bestuur en het Dagelijks bestuur. Sinds 2017 maak ik ook deel uit van de disciplinaire arbitragecommissie van de UCI. Dat ik vorig jaar voorzitter van Cycling Oost-Vlaanderen ben geworden, is een mooie bekroning voor mijn inzet voor de wielersport.

Toch was het was niet allemaal rozengeur en maneschijn vorig jaar. De gouverneurskwestie moet toch diepe sporen nagelaten hebben?

Ik was graag gouverneur geworden, dat is geen geheim. Maar ik werd niet correct behandeld. Ik werd voorgesteld als postjespakker terwijl ik zo helemaal niet in elkaar zit. Kijk naar mijn werk en kijk naar mijn daden en oordeel zelf. Het gouverneurschap is een heel mooie functie waarbij je de brug kan zijn tussen het probleem en de oplossing en waarbij je kan doen wat nodig is voor je provincie. Ik heb deelgenomen aan een selectieprocedure. Daaruit zijn 15 kandidaten weerhouden die geschikt werden geacht voor de functie. En dan was het aan de Vlaamse regering om consensus te vinden omtrent één kandidaat. Ik mag het dan toch vreemd vinden dat de minister, tegen alle procedureregels in, plots één bepaald persoon naar voor schuift. Er is daarna in de media voorgesteld alsof er door het selectiebureau een rangschikking werd opgemaakt op basis van punten. Dit is pertinent onwaar. De hele procedure heeft aangevoeld als een beschadigingsoperatie, welke ik niet moest tolereren. Dat is ook de reden waarom ik mij heb teruggetrokken als kandidaat.

Hoe kijkt u als voormalig gedeputeerde naar de afschaffing van de provincies?

Voor alle duidelijkheid, de provincies zijn niet afgeschaft. Er heeft een interne staatshervorming plaatsgevonden waarbij een keuze gemaakt is om de provincies af te slanken. Nu moet je in de eerste plaats zorgen voor stabiliteit en moeten de provincies de kans krijgen om hun nieuwe rol in het politieke landschap in te vullen. Kennis van het terrein en lokale verbondenheid zijn cruciaal om goede beslissingen te kunnen nemen. Daar heeft de provincie een belangrijke rol te vervullen. Mocht achteraf blijken dat een verdere afslanking zich opdringt, dan moeten we dat doen. In het andere geval moet de provincie haar politieke rol kunnen blijven spelen.

Ik was graag gouverneur geworden, dat is geen geheim. Maar ik werd voorgesteld als postjespakker, terwijl ik zo helemaal niet in elkaar zit

U heeft het vaak over problemen aanpakken en oplossen. Laat ons dan maar eens kijken naar de problemen in uw eigen provincie: de N41, N42 en N60, het vernieuwen van de stuwen op de Dender en de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde. Actiegroepen zorgen er al jaren voor dat elk plan gekelderd wordt. Hoe pakt men zoiets best aan?

Niet alleen burgers en ondernemers, maar ook de overheid ervaart moeilijkheden bij het realiseren van eigen projecten. Vaak liggen bezwaren van actiegroepen aan de basis van een moeilijk en langdurig vergunningstraject. Het wordt een belangrijke opdracht voor de volgende Vlaamse regering om dit te verhelpen door middel van eenvoudige en heldere regelgeving die de belangen van de verschillende eigenaars en ruimtegebruikers verzoent. Het dossier van de gevangenis in Dendermonde sleept al een decennium aan en heeft reeds 6 miljoen euro gekost zonder dat er één steen werd gelegd, dit moet anders. Indien we alle gevangenisstraffen effectief willen uitvoeren, dan hebben we dringend nieuwe gevangenissen nodig.

2
Geert De Rycke

Een ander probleem is de verdelingen van de gemeentefondsen waarbij steden als Geraardsbergen en Ninove heel wat minder geld krijgen dan de kustgemeenten, terwijl Geraardsbergen en Ninove te maken hebben met heel wat sociale problemen. De Vlaamse regering, waar uw partij mee het beleid uitstippelt, heeft het verzoek tot een betere herverdeling al meerdere keren verworpen. Hebben die burgemeesters dan ongelijk?

Het siert die burgemeesters dat ze zich willen inzetten voor een zo goed mogelijke dienstverlening. En koken kost geld. Gemeenten krijgen steeds meer opdrachten, onder andere in het kader van armoedebestrijding. En of een burger nu in Gent, in Geraardsbergen of in Herzele woont, iedereen verdient gelijk behandeld te worden. Ik begrijp dat er meer geld gaat naar steden die een centrumfunctie hebben, maar ik denk dat het onderscheid dat nu gemaakt wordt te groot is en dat er meer middelen mogen toekomen aan de kleine steden en gemeenten. De burgemeesters hebben dus een punt.

Kunnen fusies dat probleem niet verhelpen? Er zijn al een paar fusies geweest in Vlaanderen maar een groot succes kan men het fusieverhaal niet noemen. Dan maar verplichte fusies?

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:

5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Ivan Smissen

    We wilden haar niet als gouverneur en nog veel minder als minister.

  • Luc De Zaeytydt

    De dag van De Ronde Van Vlaanderen vertelde Carina Van Cauter me dat de verlaging van de btw op elektrische fietsen in Europa na het paasverlof zou worden goedgekeurd. Enkele minuten later vertelde Alexander De Croo me dat het zeker niet meer voor dit jaar zal zijn ... Conclusie is dat de kandidaten van de VLD geen interesse hebben in de financiële beperkingen van de doorsnee burger ...

Lees meer