3 De heisa over de onkruidbestrijding barstte los nadat een inwoner deze foto op Facebook postte.
RV De heisa over de onkruidbestrijding barstte los nadat een inwoner deze foto op Facebook postte.

Onkruid: gemeente reageert op giftige reacties van enkele inwoners

De gemeente Herzele vraagt het nodige respect voor de ambtenaren die de opmerkingen over onkruid behandelen en de werknemers die dagelijks voor het onderhoud van het openbaar domein zorgen. “Het gebeurt te vaak dat deze mensen verbaal aangevallen worden, zowel fysiek als via sociale media. Dat is bijzonder jammer", vindt burgemeester Johan Van Tittelboom (Open Vld).

Het lokaal bestuur van Herzele krijgt de laatste weken via Trefpunt en/of het loket heel wat opmerkingen over onkruid op het grondgebied.  Dat vraagt om een woordje uitleg. “Verschillende ploegen worden van maandag tot en met vrijdag volgens een vooraf bepaalde planning uitgestuurd om deze plaatsen te onderhouden. Twee keer per jaar worden maaibeurten georganiseerd voor de groenstroken langs de wegen. Voor het maaien van de bermen en grachten volgt het bestuur het Bermdecreet”, verduidelijkt burgemeester Johan Van Tittelboom. 

Geen pesticiden

Sinds 2015 mag het lokaal bestuur echter geen pesticiden meer gebruiken om het onkruid te bestrijden, omdat dit schadelijk is voor het milieu en voor de gezondheid. “Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke en milieuvriendelijke technieken, maar die technieken zijn een pak arbeidsintensiever en duurder. Des te meer omdat er soms een beroep moet gedaan worden op externe firma’s. De klimaatverandering zorgt er ook voor dat het onkruid en de beplanting sneller groeien. Bovendien is de borstelmachine die gebruikt wordt om de straten, goten, borduren en stoepen onkruidvrij te maken, buiten gebruik. Het toestel stond bij een externe firma in een hangar voor onderhoud, maar de hangar kreeg te maken met een zware brand. De nieuwe machine laat drie maanden op zich wachten. We rekenen dus op een beetje begrip van onze inwoners", gaat de burgemeester verder.

Ook inwoners verantwoordelijk

Niet alle groenzones zijn echter eigendom van het lokaal bestuur en inwoners hebben ook een verantwoordelijkheid. Het reglement over de Gemeentelijke Administratieve Sancties bepaalt immers dat elke eigenaar, huurder of gebruiker van een bebouwd of niet-bebouwd terrein de trottoirs, de bermen, de rioolroosters en de goten voor deze terreinen zelf proper moet houden. Voor de woningen bewoond door verschillende gezinnen en waar geen huisbewaarder is, gelden er aparte regels. Meer info over deze GAS-wetgeving vind je op www.herzele.be/GAS.

 Onkruidbestrijding is ook deels de verantwoordelijkheid van de burgers zelf. “Niet elke inwoner heeft dezelfde mening over onkruid. Heel wat planten die door sommige mensen als onkruid worden bestempeld, worden door anderen kruiden, wilde bloemen of bodembedekkers genoemd. Alle groen, ook het groen dat niet populair is, draagt immers bij tot het behalen van de klimaatdoelstellingen", besluit Van Tittelboom.

3 Maandag nog overwoekerd...
RV Maandag nog overwoekerd...
3 ...dinsdag het onkruid verwijderd.
RV ...dinsdag het onkruid verwijderd.

4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Vera Bres

    gemeente kan weinig of niets doen i.v. wetgeving .Bij ons net hetzelfde ...ze komen met een stoom apparaat , borstel machine die met stalen borstels alles weg krabt zeg maar en ja de maand nadien staat het er terug .Als je de wortel niet kan vernietigen helpt het niet , veel tijd kwijt en verloren tijd.Als ik mij niet vergis mogen landbouwers en professionele tuinmannen wel onkruid verdelgers gebruiken?? dus dat begrijp ik niet en prive personen en gemeente dan niet ?

  • Francois stras

    De gemeente zal zich moeten houden aan de wetgeving aangaande onkruidverdelgers , wat ze nu doen haalt niet veel uit , als men de wortels niet kan vernietigen staat het onkruid er binnen de paar maanden terug .En wat ze nu doen neemt denkelijk 3x de tijd in beslag als sproeien met verdelger.Het is hier bij ons hetzelfde ,het haalt niets uit ...bij ons hebben ze al een firma ingehuurd die metalen borstels gebruikt ,helemaal een flop ...de maand nadien staat het onkruid er terug.

Lees meer