Osteopaat riskeert 2,5 jaar cel voor dood Liana (14), maar familie wil helemaal geen rechtszaak: “Wij hebben nóóit een schuldige gezocht. Onze dochter is de speelbal van een twist tussen artsen”

Een osteopaat uit Alsemberg (57) riskeert 2,5 jaar cel voor de behandeling van een 14-jarig meisje dat stierf aan de gevolgen van tuberculose. Volgens het parket stelde Christopher R. (57) verkeerde diagnoses en gaf hij het meisje homeopatische geneesmiddelen. De pleegvader van de overleden Liana wil helemaal geen rechtszaak: “Onze dochter is de speelbal van een twist tussen artsen.”

Osteopaat Christopher R. (57) riskeert 2,5 jaar cel voor de tbc-dood van een patiënt (14). Haar familie wil echter helemaal geen rechtszaak.
RV Osteopaat Christopher R. (57) riskeert 2,5 jaar cel voor de tbc-dood van een patiënt (14). Haar familie wil echter helemaal geen rechtszaak.

“Elke dag huil ik nog om Liana.” De pleegvader van het Angolese meisje dat in 2006 vanuit Nederland naar België kwam als niet-begeleide minderjarige vindt het vervelend dat haar verhaal vier jaar na haar dood weer in de pers komt. Nadat Liana stierf kwam de zaak ook al uitgebreid in het nieuws. Haar hele school moest getest op tuberculose omdat Liana aan de ziekte leed. “Al vier jaar kunnen wij Liana’s overlijden niet verwerken. Wij hebben nooit om een gerechtelijk onderzoek gevraagd. Nooit zochten we een schuldige. We lijden er enorm onder dat het parket al vier jaar wél iemand de schuld wil geven. Daardoor kunnen wij het niet afsluiten.”

Liana overleed in mei 2015. De huisarts had haar twee maanden voordien antibiotica voorgeschreven en doorverwezen naar het ziekenhuis om longfoto’s te maken.

Heeft hij fouten gemaakt? Dat kan. Maar wie ben ik om hem iets te verwijten? We komen trouwens nog altijd in zijn praktijk. Hij heeft enkel geprobeerd om te helpen

Pleegvader Liana

“De antibiotica hielpen niet”, zegt Liana’s pleegvader, die niet met zijn naam in de krant wil. “Dus gingen we naar onze osteopaat. Hij heeft zijn best gedaan om haar te helpen. We komen overigens nog steeds bij hem in de praktijk. Heeft hij fouten gemaakt? Dat kan. Maar wie ben ik om hem iets te verwijten?”

Jef Vermassen

De pleegouders van Liana gaan donderdag niet naar de rechtszaak in het Brusselse justitiepaleis. Daar zal advocaat Jef Vermassen de osteopaat uit Alsemberg verdedigen. “Mijn cliënt heeft geen diagnoses gesteld”, benadrukt hij. “Zijn behandeling was uitsluitend ondersteunend. Hij heeft de ouders nooit afgeraden om de adviezen van hun twee andere huisartsen te negeren. Hij was zelfs degene die haar uiteindelijk naar de spoeddienst heeft gestuurd.” Bovendien betwist Vermassen dat er een oorzakelijk verband is tussen de dood van het meisje en de osteopathische behandeling.

De osteopaat mocht geen geneeskunde beoefenen. Toch zijn er voldoende aanwijzingen dat hij dat wél deed. Hij stelde diagnoses: asbestbesmetting, depressie, verminderde immuniteit. Hoewel het meisje bleef vermageren en hoge koorts had, bleef hij haar pleegouders gerust stellen. De koorts toonde dat de behandeling werkte

Carol Vercarre

Koorts

Het parket van Halle-Vilvoorde ziet dat anders. In 2015 kregen ze daar via de Provinciale Geneeskundige Commissie en de Orde der Artsen een klacht binnen van een kinderarts bij het UZ Gent. Daar werd Liana in mei 2015 binnengebracht op de spoeddienst. In datzelfde ziekenhuis stierf ze twee weken later aan de gevolgen van tuberculose. Volgens de kinderarts had het meisje nog gered kunnen worden als ze correct was behandeld. “De osteopaat mocht geen geneeskunde beoefenen”, zegt parketwoordvoerster Carol Vercarre. “Toch zijn er voldoende aanwijzingen dat hij dat wél deed. Hij stelde diagnoses: asbestbesmetting, depressie, verminderde immuniteit. Hoewel het meisje bleef vermageren en hoge koorts had, bleef hij haar pleegouders gerust stellen. De koorts toonde dat de behandeling werkte.”

Hersenbloeding

De osteopaat riskeert in totaal 2,5 jaar cel. Twee jaar voor onopzettelijke doodslag en nog eens een half jaar voor het onwettig uitoefenen van de geneeskunde.

Wij hebben meer het gevoel dat de rechtszaak draait om een twist tussen de klassieke geneeskunde en de osteopathie. Die polemiek hoeft van ons niet

Pleegvader Liana

“Wij hebben meer het gevoel dat de rechtszaak draait om een twist tussen de klassieke geneeskunde en de osteopathie. Die polemiek hoeft van ons niet”, zegt Liana’s pleegvader. “Onze osteopaat heeft toen zijn hulp aangeboden. Ik denk dat ze hem dat niet in dank afnamen. In het UZ Gent hebben ze ons tot drie keer toe gezegd dat ze Liana konden genezen. Liana is uiteindelijk alsnog gestorven aan een hersenbloeding.”

Nog steeds praktijk

De osteopaat heeft intussen nog steeds een praktijk. “Wij kunnen hem geen beroepsverbod opleggen”, legt Michel Deneyer van de Orde der Artsen uit. “Hij is immers geen arts. Over osteopaten hebben wij niets te zeggen. Het enige dat wij in dit soort zaken doen is klachten doorgeven aan het gerecht. Het parket beslist dan of ze die verder onderzoeken.”

8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • Elke Celis

    Waarom zijn ze toch geen foto's gaan laten nemen, direct na de diagnose van de dokter??? Da's nu toch geen overdreven maatregel? Er was antibiotica voorgeschreven, is die correct genomen? Ik betwijfel dat de pleegvader beseft welke zware nalatigheid hij zelf beging, door die onderzoeken niet te doen, maar wél evenveel beginnen betalen aan iemand die geen dokter is. Straf...

  • Peter Janssen

    Voor de gezondheid van de bevolking zouden reguliere artsen beter samenwerken met het alternatieve circuit,dat bewees te werken doordat vele mensen reeds genazen alwaar de reguliere artsen geen énkel antwoord meer kunnen bieden behalve lucratief overmatig antibiotica voorschrijven met resistentie tot gevolg zonder genezing.Niet straffen maar samenwerken voor de patiënt, onze genezing is immers prioritair voor beiden, of niet dan?

Lees meer