Osteopaat voor de rechter na overlijden tbc-patiëntje (14): twee jaar cel geëist

Het parket Halle-Vilvoorde heeft een gevangenisstraf van twee jaar gevorderd tegen Christopher R., een 57-jarige osteopaat uit Beersel. De man wordt vervolgd voor onwettige uitoefening van de geneeskunde, en onopzettelijke doodslag op een 14-jarig meisje. Het kind overleed in 2015 in het Universitair Ziekenhuis Gent aan tuberculose. Het meisje was maanden eerder onderzocht door een huisarts, die onder meer antibiotica had voorgeschreven, maar haar pleegouders consulteerden vervolgens R. en die zou een alternatieve diagnose en behandeling voorgesteld hebben. De verdediging vraagt de vrijspraak.

Het waren de Provinciale Geneeskundige Commissie van Vlaams-Brabant en Brussel, en de Nationale Orde der Geneesheren die in 2015 het parket Halle-Vilvoorde verwittigden. Zij hadden een klacht ontvangen van een kinderarts bij het UZ Gent, waar het meisje in mei 2015 op de spoeddienst was beland en een kleine twee weken later overleed aan tuberculose.

De tiener was sinds 2006 door de Dienst Voogdij geplaatst bij pleegouders omdat ze als niet-begeleide minderjarige het land was binnengekomen. Twee maanden voor haar overlijden had een huisarts haar onderzocht en antibiotica voorgeschreven voor een luchtweginfectie. Hij had de pleegouders ook een doorverwijzing voor het nemen van foto's meegegeven. Het gezin uit Herzele vroeg echter eerst nog het advies van Christopher R., een osteopaat uit Beersel bij wie ze regelmatig langsgingen.

“Asbestbesmetting”

"Hoewel hij geen enkel medisch diploma had, heeft hij hen niet aangeraden de voorgeschreven medicatie te nemen en de radiografie te laten uitvoeren", zei substitute Carol Vercarre. "Wel stelde hij een alternatieve diagnose, zoals een asbestbesmetting, een depressie, en verminderde immuniteit, en behandelde hij die met homeopathische middelen." 

Zelfs toen de toestand van het meisje niet verbeterde, maar integendeel achteruit ging, paste R. zijn houding niet aan, aldus het parket. "De aanhoudende koorts was volgens hem de asbest die aan het bovenkomen was. Hij bleef de ouders geruststellen, de behandeling begon zogezegd aan te slaan en het keerpunt was zogezegd nabij. Een ziekenhuisopname was enkel nodig ‘om de gemoederen te laten bedaren’, in zijn eigen woorden."

Christoper R. stelde een alternatieve diagnose en behandelde die met homeopathische middelen

Parket Halle-Vilvoorde

E-mail naar kinderarts

Volgens het parket bleef R. zich ook moeien toen het meisje al in het UZ Gent opgenomen was. "Hij stuurde een uitgebreide mail naar de kinderarts met een waslijst aan adviezen, stelde daarin dat de medicijnen die het meisje in het ziekenhuis kreeg, haar toestand mogelijk verergerden, en drong erop aan ook naar de asbestbesmetting te kijken."

Het parket is ervan overtuigd dat het meisje nog gered had kunnen worden, als ze wel correct was behandeld en de adviezen van de huisarts waren opgevolgd. "Bovendien heeft R. ook afwezigheidsattesten uitgeschreven, nog een daad die hij als niet-medicus niet mocht stellen", aldus nog het parket. 

De verdediging ontkent dat R. een alternatieve diagnose en behandeling heeft voorgesteld. “Mijn cliënt heeft nooit geneeskunde beoefend, heeft nooit een diagnose gesteld en heeft geen behandeling gegeven”, pleitte meester Jef Vermassen. “Hij heeft enkel ondersteunende, plantaardige middelen gegeven die vrij verkrijgbaar zijn in elke supermarkt. Ook heeft hij nooit de ouders aangeraden om geen radiografie te laten uitvoeren, of de voorgeschreven antibiotica niet te laten nemen, net zo min als hij hen heeft afgeraden om naar het ziekenhuis te gaan.”

Hij heeft de ouders nooit aangeraden om geen radiografie te laten uitvoeren, of de voorgeschreven antibiotica niet te laten nemen

Meester Jef Vermassen

“Panische angst”

Volgens Vermassen waren het de ouders die zelf beslisten niet naar het ziekenhuis te gaan voor een radiografie omdat het meisje een panische angst had voor ziekenhuizen. De verdediging wees er ook op dat het meisje niet alleen gezien werd door R. maar ook door twee huisartsen: “Als dit toch aan schoolvoorbeeld van tuberculose was, waarom hebben die twee huisartsen die diagnose dan nooit gesteld? Ook zij hadden hier terecht moeten staan.”

Bovendien wist het CLB dat het meisje als peuter al tuberculose had doorgemaakt, aldus nog Vermassen. “Alleen wisten haar pleegouders en de dienst pleegzorg dat niet want die informatie was nooit doorgegeven. Was dat wel gebeurd, was de diagnose waarschijnlijk vroeger gesteld.” Volgens de verdediging is er geen enkel oorzakelijk verband tussen de tussenkomst van Christopher R. en het overlijden van het meisje, en is het proces een afrekening met de osteopathie. Ze vraagt dan ook de vrijspraak.

Dit proces is een afrekening met de osteopathie

Verdediging van Christopher R.

“Diagnose nooit in twijfel getrokken”

“Ik heb nooit geneeskunde of homeopathie beoefend”, zei R. zelf. “Ik heb steeds naar best vermogen gehandeld, binnen de ethiek en de deontologie van mijn beroep. Ik ga als osteopaat op zoek naar de oorzaken van klachten en storingen en probeer die te verhelpen. Daarbij streef ik naar complementariteit en samenwerking met de klassieke geneeskunde. Ik heb die ouders nooit gezegd dat ze enkel bij mij moesten komen en heb de diagnose van de artsen nooit in twijfel getrokken.”

De pleegouders hebben zich volgens het parket Halle-Vilvoorde geen burgerlijke partij gesteld in deze zaak. Zij zouden zich het slachtoffer voelen van de twist tussen twee types van geneeskunde, de klassieke en de homeopathische. Het vonnis valt op 20 juni. 

Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.

Lees meer