2 In de brandweerkazerne van Heusden-Zolder vindt zaterdag ook een serene afscheidsplechtigheid plaats. Daar was er deze week ook al een ingetogen moment.
Karolien Coenen In de brandweerkazerne van Heusden-Zolder vindt zaterdag ook een serene afscheidsplechtigheid plaats. Daar was er deze week ook al een ingetogen moment.

Heusden-Zolder vormt zaterdag erehaag voor overleden brandweermannen Chris en Benni: “We roepen inwoners op om aan te sluiten”

Militairen, politiemensen en brandweerlieden vormen zaterdag in het centrum van Heusden een erehaag voor de overleden brandweermannen Chris Medo en Benni Smulders. Zij kwamen vorig weekend om het leven bij de tragische brand in Beringen. Burgemeester Mario Borremans roept inwoners op om mee in de erehaag te staan. Binnenlandminister Pieter De Crem zal tijdens de plechtigheid in de kazerne beide brandweermannen postuum een ereteken geven voor moed en zelfopoffering. 

“Wat er vorig weekend gebeurd is, beroert Heusden-Zolder en eigenlijk het hele land”, zegt burgemeester Mario Borremans. “We krijgen van overal reacties. Ons brandweerkorps in Heusden is dan ook erg zwaar getroffen. Heel veel mensen willen Chris en Benni nog een laatste eer bewijzen, en die kans willen we hen geven. Daarom vertrekt zaterdag vanaf 10 uur een rouwstoet aan begrafenisondernemer Beyne - Baerts aan de Koerselsebaan.” 

2 Chris Medo (links) en Benni Smulders stierven vorig weekend bij de brand in Beringen.
RV Chris Medo (links) en Benni Smulders stierven vorig weekend bij de brand in Beringen.

De kisten met de lichamen van de twee overleden brandweermannen worden op de ladderwagens van brandweerposten Beringen en Heusden-Zolder geplaatst, en zo langzaam naar de kazerne in Heusden gereden. Langs het parcours staan straks collega’s om hen een laatste groet te brengen.

Schermen aan kazerne

“Het wordt op die manier een erehaag voor beide brandweermannen”, zegt burgemeester Borremans. “We vragen inwoners van Heusden-Zolder die dat willen, om mee achter de hulpdiensten en militairen te staan, en zo een nog grotere erehaag te vormen. Nadien vindt een serene afscheidsplechtigheid plaats in de kazerne van Heusden. Die is enkel voor genodigden, maar we verwachten toch erg veel volk. Op het binnenplein van de brandweerkazerne staan daarom extra schermen, waarop je de plechtigheid kan volgen. Al vrees ik dat daar de plaatsen eveneens beperkt zijn. Veel brandweercollega’s uit het hele land worden immers verwacht.” 

Heel veel mensen willen Chris en Benni nog een laatste eer bewijzen, en die kans willen we hen geven

Mario Borremans

De Koerselsebaan wordt tijdens het afscheid tijdelijk afgesloten voor het verkeer. Brandweercollega’s van Noord-Limburg zullen zaterdag tijdelijk de dienst van hun collega’s van brandweerzone Zuid-West-Limburg overnemen. Zo kunnen de getroffen korpsen in alle rust afscheid nemen van hun collega’s. De collega’s van Noord-Limburg hebben al aangegeven dat ze hun loon tijdens die diensturen willen afstaan aan de getroffen brandweerfamilies.

Stille mars in Beringen

Tijdens de plechtigheid zal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem ook aanwezig zijn. Hij komt de brandweermannen postuum het ereteken voor moed en zelfopoffering geven. Het koningshuis eert de twee Heusdense brandweerlui zaterdag met een eigen bloemenkrans.

Zondag volgt in Beringen nog een stille mars ter nagedachtenis van Benni Smulders en Chris Medo. Ook die wordt begeleid door de lokale hulpdiensten. Om 13.30 uur wordt daarvoor verzameld aan de brandweerkazerne van Beringen. Van daaruit wordt in stoet naar de plaats van de brand aan de Koolmijnlaan gewandeld.

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer