12 Archeoloog Jan Decorte van CO7 bij de opgravingen.
Henk Deleu Archeoloog Jan Decorte van CO7 bij de opgravingen.

Resten Romeinse villa blootgelegd: “Dit is uniek voor de Westhoek”

In Nieuwkerke werden de resten van een Romeinse villa blootgelegd. Dat gebeurde tijdens de werken voor de nieuwe ontsluitingsweg van Clarebout Potatoes. “Het is een unieke vondst voor de Westhoek”, aldus enthousiaste archeologen. “Hopelijk krijgen we tijd genoeg om deze site volledig te onderzoeken.” 

Sinds half mei van dit jaar zijn archeologen onderzoek aan het doen op de toekomstige verbindingsweg in Nieuwkerke nabij de Heirweg. “In 2018 werden reeds bij de aanleg van de archeologische proefsleuven restanten van een Romeinse steenbouw aangetroffen”, zeggen archeologen Jan Decorte van CO7 en Jeroen Vanhercke van Ruben Willaert BVBA. “Na een grote maand onderzoek kunnen we nu met zekerheid zeggen dat het gaat om een Romeinse villa. Dat is uniek voor de Westhoek en bijna ook voor heel West-Vlaanderen. Er zijn wel enkele voorbeelden te vinden in de Scheldevallei, in Heestert en Tiegem.”

Dat wil echter niet zeggen dat er in de regio geen andere Romeinse villa’s zijn gevonden. “In 2007 en 2008 werd in Belle in Frankrijk, op zes kilometer van onze locatie, gedurende zeven maanden een Romeinse villa opgegraven”, aldus de archeologen.

Rond de funderingen van de Romeinse villa in Nieuwkerke is heel wat puin gevonden van bij de afbraak van het gebouw. “Wanneer dat was, weten we niet”, aldus de archeoloog. “Het puin bevat veel fragmenten van Romeinse dakpannen. We vonden ook een stukje van een verwarmingsbuis en dat wijst op een luxueuze woonvorm in die periode. We denken dat er zelf sprake kan zijn van een badhuis.”

In één van de grote kuilen vlak bij de villa werd heel wat keramiek gevonden, waaronder veel Terra sigillata, het luxe-aardewerk uit die periode. Sommige stukken zijn mooi versierd met vogelmotieven. Of een cupido met boog. Er werden resten aangetroffen van kruik met een stempel in. Die verwijst naar de pottenbakker en geeft ons wel een aanwijzing naar de tijd wanneer de pot werd gebruikt. Een speciale vondst in de kuil is vlak glas. Dit kan wijzen op de aanwezigheid van vensters in het villagebouw. Alhoewel we geen definitieve datering of verschillende fases kunnen herkennen, wijzen de eerste vondsten op een stichting in de 2de helft van de 1ste eeuw na Christus. Op de site hebben we iets gevonden waarvan we denken dat het een graf is uit de middeleeuwen.”

Voor de opgravingen hebben de archeologen 35 werkdagen de tijd. “Dat zal echter een beetje krap zijn. We hopen daar een mouw aan te kunnen passen, want het zou jammer zijn mochten we zo’n een unieke vondst niet tot op het bot kunnen onderzoeken”, zegt Jan Decorte. De archeoloog vermoedt trouwens dat er nog heel wat te vinden is in de omliggende terreinen.

Volgens de archeologen waren de verschillende villa’s in de regio verbonden met wegen. “Ook dat willen we van naderbij bekijken. Na de gemeentefusies van de jaren zeventig werd de Bellestraat in Nieuwkerke herdoopt tot Heirweg. De benaming werd gegeven vanuit het vermoeden dat de weg teruggaat op een Romeinse weg tussen Belle en Wervik.”

12 Resten van Romeinse dakpannen die op die manier op elkaar pasten.
Henk Deleu Resten van Romeinse dakpannen die op die manier op elkaar pasten.

Naast de Romeinse sporen is het opvallendste spoor een goed bewaarde baksteenoven. “De bakstenen zijn 24 cm lang, waardoor we vermoeden dat het hier gaat om een oven uit de 15de eeuw.”

Naar aanleiding van de vondst van de eerste Romeinse villa worden op vrijdag 28 juni de archeologische opgravingen langs de Heirweg opengesteld voor het publiek. De vondst wordt op deze dag toegelicht met een korte introductie aan de Walletjes (Heirweg 40), waarna er de gelegenheid is om een blik te werpen op het terrein zelf. De rondleiding start op vrijdag om 16.30 uur en 18 uur. Vooraf inschrijven is niet nodig. Tijdens het werfbezoek wordt aan de deelnemers gevraagd om stevig schoeisel aan te trekken. Indien het regent, zijn laarzen aangewezen. Parkeren gebeurt bij voorkeur op de nieuwe parking aan de Dranouterstraat, op 600m wandelen van de site.

12 Het ontgraven van een Romeinse villa kost heel wat werk.
Henk Deleu Het ontgraven van een Romeinse villa kost heel wat werk.
12 Hiervan vermoeden de archeologen dat het om een middeleeuws graf gaat.
Henk Deleu Hiervan vermoeden de archeologen dat het om een middeleeuws graf gaat.
12 Ringen en een stukje glas. Dat laatste maakte de archeologen heel enthousiast.
Henk Deleu Ringen en een stukje glas. Dat laatste maakte de archeologen heel enthousiast.
12 Mooie funderingen van de villa.
Henk Deleu Mooie funderingen van de villa.
12 Gelukkig was het woensdag wat minder warm, want de hitte maakt het de archeologen niet gemakkelijk.
Henk Deleu Gelukkig was het woensdag wat minder warm, want de hitte maakt het de archeologen niet gemakkelijk.
12 Een schets met wat werd gevonden.
Henk Deleu Een schets met wat werd gevonden.
12 Het stukje glas
Henk Deleu Het stukje glas
12 Bij de opgravingen werd veel Terra sigillata gevonden, het luxe-aardewerk uit de Romeinse periode. Hier een voorbeeld van een cupido met  boog.
Henk Deleu Bij de opgravingen werd veel Terra sigillata gevonden, het luxe-aardewerk uit de Romeinse periode. Hier een voorbeeld van een cupido met boog.
12 -
Henk Deleu -
12 -
Henk Deleu -

1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.
  • han sanders

    Heeeeel ongelukkige timing voor de rondleiding,met de rally!!??

Lees meer