Luc Deforche.
Foto Eric Flamand Luc Deforche.

Zwarte Piet gaat na veertig jaar trouwe dienst met pensioen

Sinterklaas heeft dit weekend afscheid moeten nemen van een van zijn Zwarte Pieten. Luc Deforche (64) stond 40 jaar lang de heilige man bij, maar vindt het nu welletjes.

Luc Deforche uit Westouter hing zaterdag een laatste keer de clown uit als Zwarte Piet. In Wulvergem stond hij nog een keer Sinterklaas bij.


"Ik weet niet meer precies wanneer ik ben begonnen, maar het moet ongeveer 40 jaar zijn dat ik Zwarte Piet ben. Dat maakt mij wellicht de 'langst-in-dienst-zijnde' hulp van de Sint", aldus Luc. Het begon allemaal met een vraag van een school uit Poperinge. "Men had daar gehoord dat ik beschikbaar was als Zwarte Piet. Daarop ging het naar de dorpsschool in Wulvergem met onderwijzeres Roza Vanuxem. "De school is ondertussen al lang gesloten, maar het organiserend comité wou de traditie niet verloren laten gaan en zette door. Zo is er nu nog elk jaar een Sinterklaasfeest voor de kinderen van Wulvergem."


Volgend jaar zal dat echter zonder Luc zijn.


"Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen als ik op pensioen ging. Van Zwarte Piet wordt immers een beetje verwacht dat hij de clown uithangt. Er zijn er momenteel al die dat beter kunnen dan ik. Je moet er eens een punt achter zetten."


Luc begint ook een beetje op te zien tegen het wassen achteraf. "In het begin gebruikten we gewoon een kurk dat we zwart blakerden. Je sloeg daarbij meer bruin dan zwart uit. Ik trok soms naar huis terwijl ik nog niet geheel proper was. Thuis komen was dan een beetje oppassen, want ik had nog kleine kinderen. Het blijft echter een hele klus, dat afwassen."

Bootje bijna omgekanteld

Luc maakte verschillende Sinterklazen mee. "Een verhaal dat ik nooit zal vergeten is toen we eens met een klein bootje op de Douvebeek kwamen aanvaren. Ik stond natuurlijk dom te doen, zodat de boot bijna kantelde. Dat was wel even schrikken, maar we konden gelukkig droog aanmeren."


Over de zwartepietendiscussie heeft Luc zo zijn mening. "Bij ons in Wulvergem was dat niet echt aan de orde. We maken ons daar ook geen zorgen over. Ach, voor mij mag alles bij het oude blijven. De kinderen hebben absoluut geen boodschap aan heel die discussie." (CMW)

Lees meer