2 Warm en neutraal wit licht voor de geboortekerk aan de Kioskplaats én uitgelichte bomen rondom.
RV Warm en neutraal wit licht voor de geboortekerk aan de Kioskplaats én uitgelichte bomen rondom.

District zet monumenten in schijnwerpers

Na de Grote Markt en het stadhuis in het stadscentrum zullen ook de bekendste gebouwen van Hoboken 's avonds mooi worden uitgelicht. Dat gebeurt met zuinige ledlampjes. Het neoclassicistische kasteel Broydenborg zal als eerste mogen schitteren vanaf het najaar.

Hoboken is te vaak een vergeten parel aan de Schelde. De prachtige monumenten en het erfgoed zijn er niet op één hand te tellen. "We willen zeven stukken erfgoed letterlijk in de schijnwerpers zetten", zei districtsvoorzitter Kathelijne Toen (N-VA) maandag bij de voorstelling van het lokale lichtplan. Schepen voor Publiek Domein Ludo Van Campenhout (N-VA) schuift Hoboken 700.000 euro toe. "Het is niet alleen mooi, de juiste sfeerverlichting verhoogt ook het veiligheidsgevoel", zo zegt Toen.


De eerste drie gebouwen in het lichtplan zijn kasteel Broydenborg (Broydenborglaan), CC Gravenhof (Louisalei) en de Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk (Kioskplaats). De stad keurde vrijdag de lichtontwerpen van het Brusselse bedrijf Light To Light goed. De uitvoering start in het najaar. Bij de kerk worden ook enkele bomen uitgelicht om de groene omgeving te onderstrepen. Na de eerste drie staat onder meer ook kasteel Sorghvliedt op het verlanglijstje. (PHT)

2 Wit licht zal de twee delen van het kasteel Broydenborg verbinden.
RV Wit licht zal de twee delen van het kasteel Broydenborg verbinden.

Lees meer