5 Giovanni Van Gil (links) bij de nieuwe auto waarmee hij gaat rijden in het Ford Fiesta sprint Cup 2019. Rechts op de foto staan zijn sponsors DAXperience.
Marc De Roeck Giovanni Van Gil (links) bij de nieuwe auto waarmee hij gaat rijden in het Ford Fiesta sprint Cup 2019. Rechts op de foto staan zijn sponsors DAXperience.

Giovanni (24) maakt overstap van karting naar autosport: “Na de eerste rit als zevenjarige meteen de microbe te pakken”

De 24-jarige Giovanni Van Lil uit Hoboken (Antwerpen) maakt in juni samen met zijn team DAXperience zijn opwachting in de Ford Fiësta Cup. Voor de twintiger is het een droom die werkelijkheid wordt. Al sinds zijn zevende is hij met de autosport bezig. “De ambitie? We zullen zien. De ervaring neem ik alvast mee”, klinkt het.

De wagen van de 24-jarige werd in de Nijverheidsstraat in Duffel voor het eerst voorgesteld aan het grote publiek. Binnen ruim een maand zal de Hobokenaar deelnemen aan zijn eerste race in de Ford Fiësta Cup. “Ikzelf blijf bescheiden maar het is wel spannend en ik kijk er erg naar uit”, zegt de twintiger. De twintiger startte zijn carrière in de autosport zo’n zeventien jaar geleden geleden. Toen begon hij met karten.

5
Marc De Roeck

Karten

“Mijn vader was zelf rallypiloot maar toen ik werd geboren, stopte hij ermee. Wanneer ik zeven jaar oud was, nam hij me mee om te gaan karten”, gaat Giovanni verder. “Ik was meteen verkocht. Sindsdien ben ik blijven karten.” De jongeman uit Hoboken bleef tot zijn zeventiende karten op hoog niveau. Nadien gaf hij even voorrang aan zijn studies. Tot vorig jaar wanneer hij opnieuw startte met racen.

Volgende fase 

Vanaf dan ging het snel. Niet veel later kwam de vraag om over te stappen naar de volgende fase. Giovanni aarzelde geen seconde. Vanaf juni neemt hij samen met zijn team DAXperience deel aan de Ford Fiësta Cup. Een race die bestaat uit een zestal koersen in België en Nederland. “De openingsrace vindt plaats op het circuit van Zolder”, aldus Giovanni. “Nadien volgen er nog races op Spa-Francorchamps, Zandvoort en Asse.”

Zenuwen

De jonge racer ziet de overstap naar de autosport in ieder geval zitten. “Zenuwachtig ben ik niet”, blikt de twintiger rustig vooruit. “Al zeg ik dat misschien enkel nu. Ik veronderstel dat de zenuwen naar mate de eerste race wel zullen toenemen. Maar ik blijf gefocust.” Over zijn toekomst in de autosport blijft de 24-jarige met beiden voeten op de grond. “We zullen wel zien”, besluit Giovanni. “De bedoeling is om de komende jaren hogerop te geraken. Intussen neem ik elke race mee als ervaring op weg naar de toekomst.”

5
Marc De Roeck
5
Marc De Roeck
5
Marc De Roeck

Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.

Lees meer