Kimberley E.
RV Kimberley E.

Oplichtster verzint hersentumor om vriendjes geld af te troggelen

Kimberley E. (30) verzon leugens waar je bij stond. Als je haar maar geld leende. Geld voor medicatie voor haar zware hersentumor, voor de notariskosten voor  een erfenis van 50 miljoen euro of voor een dringende operatie voor haar kat.  De aanklager vordert 38 maanden cel tegen de leugenaarster. 

Na twaalf jaar kwam M.L. zijn vroegere klasgenoot Kimberley E.  uit Hoboken tegen. Zij namen hun oude vriendschap terug op.

M.L.: “Na enkele weken vertrouwde Kimberley mij toe dat zij een erfenis van 60 miljoen euro  van een tante verwachtte.  Ik zou 20 miljoen krijgen. Bij Argenta had zij twee rekeningen, voor haar en voor mij, aangemaakt waarop het geld zou worden gestort. De documenten van Argenta liet ze mij zien. Ik hoefde enkel de notariskosten voor te schieten.”

Toen M.L. niet in die leugen trapte, vroeg zij 5.000 euro voor een operatie van haar kat die een poot had gebroken. Dat was wel écht.  De dierenarts rekende 675 euro aan, wat M.L. uiteindelijk voorschoot. 

Een andere straffe stoot was de vriend die een arbeidsovereenkomst van bpost kreeg voorgelegd. Kimberley E. had zogezegd via haar connecties een job voor hem geregeld. De man tekende vol enthousiasme. Bpost wist natuurlijk nergens van

Papieren vervalst

Een andere vriend bij wie Kimberley E. een tijd inwoonde, kreeg ook het erfenis-verhaal te horen. Een advocate stuurde hem mails en sms’en om de papieren voor de uitbetaling in orde te maken.   Allemaal vervalst, de advocate bestond niet. 

Dan kwam Kimberley met haar ‘hersentumor’ op de proppen. Vervalste rapporten van een psychiater die stelde dat ‘de tumor door stress nog kon uitzetten.’ Hij adviseerde de vriend ‘Kimberley door massage rustig te houden.’ De vriend durfde niet te weigeren als Kimberley om geld vroeg. 

Een andere straffe stoot was de vriend die een arbeidsovereenkomst van bpost kreeg voorgelegd. Kimberley E. had zogezegd via haar connecties een job voor hem geregeld. De man tekende vol enthousiasme. Bpost wist natuurlijk nergens van. 

Tot 17.000 euro kwijt

Bij elke getuigenis knikten de andere slachtoffers in de rechtszaal. Zo was het ook bij hen gegaan. Elke leugen werd ondersteund met een vals bankafschrift, een verzonnen mail van een advocaat of dokter of een papier met echt lijkende stempels. 

Werd het te warm onder haar voeten, dan toverde Kimberley E. een inbraak uit haar mouw.  Zij legde een proces-verbaal voor aan een vriendje  van wie de iPhone was gestolen. Kimberley had aangifte gedaan.  Kort erna mailde een agente dat de iPhone in kwestie was teruggevonden bij een huiszoeking. Hij zou het toestel snel terugkrijgen.  Toen hij de agente belde, viel die uit de lucht. Zij had nooit een proces-verbaal opgesteld.

De openbare aanklager vond het welletjes. De slachtoffers raakten van enkele honderden tot in het ergste geval 17.000 euro kwijt.  Kimberley E.  zit in voorarrest met een elektronische enkelband.  De procureur vroeg een effectieve celstraf van 30 maanden voor de oplichting en 8 maanden voor de stalking van een slachtoffer. 

“Ik beken” 

Verdachte Kimberley E. was kort van stof tegenover de rechters. Waarom zij die vrienden zoveel miserie had aangedaan? “Ik heb geen idee”, was alles wat ze te zeggen had. 

Advocate Jill Vets had Kimberley E.  doen inzien dat ontkennen, zoals zij bij het politieverhoor had gedaan, niet langer zin had. Kimberley gaf tijdens het proces alle feiten toe. 

“Mijn cliënte is als achttienjarige door haar vader op straat gezet. Haar job bij bpost raakte zij kwijt toen zij medische problemen kreeg en lange tijd thuis zat. Haar opsluiten is niet de oplossing. Ik vraag een straf met probatie-uitstel  en een psychologische begeleiding”, aldus advocate Jill Vets. 

De rechter doet uitspraak op 3 juni. 

7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.
  • KARIN PEETERS

    Die gaat dat nog doen als ze niet ernstig gestraft wordt.

  • freddy tormans

    spijtig genoeg zul je in deze egoistische maatschapij meer, en meer met zo'n situaties te maen krijgen

Lees meer